„Bella ciao“ srpskog orkestra za ceo svet

Opera Srpskog narodnog pozorišta pripremila je specijalnu izvedbu pesme „Bella ciao“, kao znak podrške svima koji se, na svoje načine, bore sa svetskom pandemijom i posledicama koje ona nosi.

Otkazivanja koncerata širom sveta, posebno u Evropi, kao posledica širenja virusa korona, veliki su udar i na muzičare, navode u Srpskom narodnom pozorištu.

Zabrana masovnih okupljanja, koja je i kod nas zatvorila pozorišta i koncertne sale, ostaviće za sobom hiljade umetnika širom sveta na ivici egzistencije.

„Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas, je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu“, kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog pozorišta, najavljuju iz te kuće.

„To je naš način da pokažemo kako, iz doma, mi doprinosimo opštem osećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo sprečeni da budemo u našoj matičnoj kući“, objašnjava violinista Bojan Glušica.

„To što smo sputani da sviramo u orkestru ne znači da ne želimo da radimo to što najviše volimo. Da zatvorenost učinimo malo šarenijim. Muzika daje psihičku snagu da se prevaziđu teške situacije. Sa muzikom je lakše i lepše“, priča oboistkinja Veronika Antunović.

„Pripremamo sadržaj kojim možemo da skrenemo misli sebi i drugima na nešto pozitivno, kako bismo svima olakšali situaciju kao ova gde smo sa svih strana ‘bombardovani’ negativnim sadržajem i strahom“, dodaje violinistkinja Marta Dragaš.

„Nedostajalo nam je da sviramo zajedno, na koji god način uspemo to da realizujemo“, priča violinistkinja Nina Birač.

Iz Opere ove kuće poručuju i da veruju da je život najbitniji u ovom trenutku, ali su i jednako dubokog uverenja da ćemo svi se vratiti muzici i kada ovo prođe.

„U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica – ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje“, zaključuje maestro Andrea Solinas.

021

KoSSev: Pesma „Bella ciao“ je pesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata. Nju je pevao levičarski antifašistički pokret otpora u Italiji. Bila je i jedna od najomiljenijih pesama generacija koje su izgrađivale bivšu zajedničku jugoslovensku državu u drugoj polovini prošlog veka, a koji sada vreme usled pandemije koronavirusa provode u svojim domovima. Italija je najpogođenija evropska zemlja korona virusom, a broj žrtava je premašio broj preminulih u Kini.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.