Bajdenova administracija traži pomoć Grenela: Vašingtonski sporazum treba sprovesti

Grenel Bajden
Foto: Profimedia

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Aljbin (Albin) Kurti se nadao da je zahtev Amerikanaca za primenu Vašingtonskog sporazuma nestao sa administracijom Donalda Trampa, ali to nije slučaj.

Čak i nakon perioda administracije Donalda Trampa Sjedinjene Američke Države zahtevaju da se sprovede poslednji sporazum između Kosova i Srbije postignut u Beloj kući, u Vašingtonu.

Diplomatski izvori Gazete Express u Vašingtonu kažu da je od bivšeg Trampovog specijalnog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela, zatraženo da novu administraciju obavesti o sporazumu iz septembra prošle godine i narednim koracima u tom procesu.

„Bajdenova administracija zatražila je od Grenela obaveštenje o ekonomskom sporazumu i njegovim sledećim koracima. Grenel nam je to dao. Želimo da radimo na njegovom sporazumu uz veće učešće Evropljana“, rekao je izvor.

Nova američa administracija koju predvodi predsednik, Džo Bajden, opisuje sporazum kao nestranački i želi da se primeni.

„Oni žele da se sporazum sprovede i vide da je Bajden to odlučio. Sporazum nije stranački“, kaže ovaj izvor.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti imao je više sukoba sa Ričardom Grenelom, kada je prvi put došao na vlast, a bivši američki ambasador u Nemačkoj preuzeo zadatak da se bavi problemima Kosova i Srbije.

U jednom navratu, Kurti je rekao da je prvu vladu koju je vodio srušio Grenel. Posle niza optužbi čak i nakon pada, Kurti je postao prvi albanski političar koji je javno podržao kandidata za predsednika u SAD. Pozvao je da se glasa za Džoa Bajdena, nadajući se da će demokrata odbaciti sva dostignuća dijaloga, sponzorisanog od strane njegovog prethodnika u Beloj kući.

Ova nada je naterala Kurtija da zauzme ekstreman stav čak i protiv Vašingtonskog sporazuma, nazivajući ga štetnim.

Četiri dana nakon 4. septembra 2020. godine, Aljbin Kurti je napisao da u kosovskoj skupštini neće biti ratifikovano ništa što je potpisao „nelegitimni premijer“ Avdulah (Avdullah) Hoti.

„Kada se vratimo na vlast, nemamo obaveze prema obavezama ilegalnog kosovskog premijera. Potpisivanje nekoherentnih i netransparentnih tekstova protivno je volji naroda, demokratskom poretku i krši ustav. Oni neće biti ratifikovani u našem parlamentu“, napisao je Kurti.

Novi američki državni sekretar, Entoni (Antony) Blinken, uputio je prvo upozorenje da postignuti sporazum neće biti bačen sa stola u kancelariji novog predsednika.

„Što se tiče posla koji je urađen u slučaju Kosova i Srbije, pozdravljamo ovo. Kao što znate, izabrani predsednik, Džo Bajden, u prošlosti je proveo dosta vremena u ovoj zemlji. Verujem da deli vaša uverenja da možemo učiniti neke stvari kako bismo pomogli Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo da će se to dogoditi i sa Srbijom“, rekao je Blinken dok je izveštavao američki Senat, kada je potvrđeno da je postao državni sekretar, nekoliko dana nakon pobede Džoa Bajdena na izborima.

„Bajdenova administracija takođe je zvanično izjavila da bi Vašingtonski sporazum trebalo da bude osnova za naš predstojeći rad. Verujemo da Kosovo i Srbija moraju da ispune te obaveze i rade zajedno“, rekao je nedavno američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet u intervjuu za Radio televiziju 21.

Čak su i Kurtijeve izjave nakon izbora – da mu dijalog nije prioritet, zabrinule vlasti u Berlinu, Parizu i Vašingtonu, koji je glavni međunarodni sponzor Kosova. Stejt Department je rekao da želi da podstakne novu vladu Kosova da pregovore sa Srbijom postavi kao prioritet na putu ka međunarodnom priznanju. Kurti je do sada pokazao puno gnušanja prema kompromisima u pregovorima sa Beogradom. Međutim, uvek ga podsećaju da će to morati da učini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.