Bajden: Haradinaj koji može volu rep da iščupa sačuvao manastir Visoki Dečani

Američki potpredsednik Džo Bajden je od nekadašnjeg premijera Kosova i lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, u poverljivom pismu zatražio da tokom martovskog nasilja 2004. godine "čuva manastir Visoki Dečani," preneo je portal "Gazeta Express". Ovo je, kako navode ovi mediji, Bajden lično rekao, govoreći ispred američkog senata još 2005. godine kao Šef komiteta spoljnih poslova Senata, nakon što je protiv Haradinaja podignuta optužnica za ratne zločine. Kosovski mediji prenose ovu vest pod naslovom "Bajden: Ramuš Haradinaj je održao reč kada sam zatražio da sačuva manastir Dečani koji je pod zaštitom UNESCO-a", nastavljajući tako, dan pred odluku Generalne konferencije UNESCO-a o članstvu Kosova, kampanju lobiranja za kosovsko članstvo u ovoj svetskoj organizaciji.  

"Znajući da je teritorija oko Dečana politička baza gospodina Haradinaja, poslao sam mu poverljivo pismo nakon što sam se vratio u Vašington. U pismu sam napisao da od njega lično tražim da garantuje i štiti srpski pravoslavni manastir koji sam upravo posetio," rekao je Bajden, navode ovi mediji.

Oni podsećaju da je Bajden tada, takođe, pohvalio Haradinaja za njegovo rukovodstvo dok je bio na mestu Premijera Kosova i dodaju:

"Bajden je opisao Haradinaja kao snažnog čoveka koji može 'volu rep da iščupa', rekavši da je zahvaljujući njemu manastir Visoki Dečani ostao netaknut."Iako se manastir Visoki Dečani nalazi pod zaštitom UNESCO-a, od 1999. godine, na ovaj manastir su izvršena i četiri oružana napada, od kojih je poslednji bio napad zoljom 2007. godine. Uprkos velikoj zaštiti međunarodnih snaga, a poslednjih godina i zaštite kosovskih vlasti, manastir se nalazi pod stalnim pritiskom i pretnjom. 

Samo manastirsko imanje je delimično ograđeno zaštitnim zidom, zato što su veterani UČK pretili manastiru nasiljem ukoliko se nastavi sa izgradnjom zida oko manastirskog imanja.

Kao i monasi, i vernici su često doživljavali pretnje od strane radikalnih Albanaca, te su tako autobusi i vozila, koji su prevozili vernike do manastira, često kamenovani. 

Najskorije pretnje su se dogodile prošle godine kada je u aprilu nepoznata osoba uputila pretnju da će manastir Visoki Dečani biti napadnut i uništen, da bi sutradan grafit UČK osvanuo na kapiji manastira 10-ak metara od punkta KFOR-a. Grafiti su se pojavili i nekoliko meseci kasnije – 12. oktobra, na manastirskom imanju su ispisani natpisi "UČK", "AKSH", "ISIS", "The Caliphate is Comming" (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova, da bi samo dan kasnije bili ispisani novi grafiti "ISIS" i "AKSH", "ISIS" i "UČK".

Manastir Visoki Dečani je jedan od retkih srpskih manastira koji predstavlja neizbežan deo posete svih međunarodnih predstavnika koji dolaze na Kosovo. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.