Bahtiri u Preševu i Bujanovcu, sa studentima i profesorima iz Tirane

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri posetio je Preševo i Bujanovac gde se sastao sa predsednicima ovih opština, prvo sa Arditom Sinani (Ardita Sinani), a potom i Šaipom Kamberijem (Shaip Kamberi), kao i sa liderom Albanskog nacionalnog veća u, kako je saopštila opština u južnom delu grada – "Preševskoj dolini" – Jonuzom Musljiuom (Jonuz Musliu). Bahtiri i Musljiu su imali i zajednički ručak sa grupom profesora i studenata sa nekoliko univerziteta u Tirani koji borave u studentskoj poseti u ovom delu južne Srbije. Albanci s juga Srbije ponovili su da su "diskriminisani" i da Vlada Srbije "odvraća investitore" od ulaganja, ali i da kosovska i albanska vlada "ne pomažu dovoljno".

Uz temu "veoma teške ekonomske situacije", razgovaralo se takođe o "različitim pitanjima od nacionalnog značaja," naveli su Bahtirijevi saradnici. Razgovaralo se o  problemima koje Albanci iz ovog dela imaju u "ostvarivanju svojih elementarnih nacionalnih prava, posebno onih u obrazovanju u kulturi".

"Gospođa Sinani i gospodin Kamberi rekli su gradonačelniku Bahtiriju da su građani diskriminisani, naročito po pitanju ekonomskog razvoja jer Vlada Srbije ne pomaže, već odvraća investitore koji nameravaju da sprovode raznovrsne projekte u Preševu i Bujanovcu, tako da je to glavni problem u ovim opštinama, problem koji utiče na stalni odlazak naroda zbog nemogućnosti da imaju dostojanstven život u svojoj domovini," poručuju iz južne opštine.

Dodaju i da je Bahtiri svoje domaćine informisao o "kratkoj ali bolnoj" istoriji Mitrovice, uz izazove i napore koje trenutno čini lokalna samouprava koju vodi. Bahtiri se u svom govoru fokusirao na ekonomski razvoj, govoreći i o "nedavnim pozitivnim iskustvima" mitrovičke opštine. Obećao je da će se angažovati takođe i na sličnom pružanju pomoći Preševu i Bujanovcu dovodeći potencijalne investitore. Posebno je govorio o mogućnosti ulaganja u uzgoj šumskog voća koje je popularno na svetskom tržištu.

A u razgovoru Musljiua i Bahtirija, ocenjeno je da ni vlada Kosova, ni vlada Albanije "ne čine dovoljno" na polju kulture i obrazovanja i ostalim pitanjima od nacionalnog značaja kako bi "Albancima Preševske doline pomogli".

"Ukoliko nastave tako, onda će se situacija dalje pogoršati," poručuju iz Južne Mitrovice.


Detaljnije o ostalim sastancima zvaničnika srpskih opština na jugu Srbije sa kosovskim zvaničnicima, kao i njihovim zahtevima, čitajte na našoj tematskoj stranici "Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja"


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.