Bahtiri, Rakić, Marić i Jevtić u Suvom Dolu o povratku u Brđane

Ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, zajedno sa gradonačelnicima Severne i Južne Mitrovice, Goranom Rakićem i Agimom Bahtirijem, sastaju sa danas u 13 časova u Suvom dolu sa albanskim meštanima ovog sela, u sklopu inicijative za smirivanje tenzija u vezi sa povratkom albanskih porodica u susedno naselje Brđane. Ovaj sastanak će uslediti nakon jučerašnjeg sastanka radnih grupa albanskih i srpskih stanovnika Brđana sa dva gradonačelnika, te prekjučerašnje posete ovih kosovskih ministara istom naselju.

"Jučerašnji razgovori su bili veoma naporni, pre svega zbog pritiska albanskih povratnika da se što pre vrate u Brđane, maltene danas. Bilo je važno da smirimo tenzije i da objasnimo da je ovo proces u koji je važno da se uključe i druge instance, kao što su ministarstva, ali i predstavnici međunarodne zajednice, pre svega ambasadori," rekao je Goran Rakić u telefonskoj izjavi za KoSSev, kojeg smo zatekli na putu ka Suvom dolu.

Povezani članci:

Rakić, Jevtić i Marić juče u Brđanima; u sredu sastanak radnih grupa Albanaca i Srba

Brđani: Obustavljena gradnja kuća na sedam dana; formiraju se radne grupe srpskih i albanskih predstavnika

On je dodao da je sastanak ipak završen "u duhu načelnog dogovora" da se proces uključivanja ministara iz Prištine i ambasadora nastavi, te da je "važno strpljenje".

"Podsetio sam albanske povratnike na nedavno formiranje međuministarske grupe i naglasio da ne smemo da dozvolimo da se čitav proces vrati 15 godina unazad, a svi znamo kakve smo nemile situacije imali u prošlosti u ovom naselju. Naglašavam da ovo pitanje moramo da rešavamo svi, sa međuministarskom grupom, međunarodnim institucijama na Kosovu i ambasadorima," takođe je naglasio Rakić.

Povratak u Brđane traži više desetina albanskih porodica. Izgradnja kuća u Brđanima obustavljena je 20. marta, a nakon što se grupa Srba okupila u blizini mesta gde su Albanci bagerom raščišćavali teren, te gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice posle dvosatnog sastanka odlučili tada i da se gradnja u Brđanima obustavi, a da se u međuvremenu formiraju dve radne grupe srpskih i albanskih predstavnika ovog naselja, koje će oni i predvoditi, što je i učinjeno.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.