Bahtiri pozvao građane Severne Mitrovice da se integrišu i "izbegnu ideju izolacije"

Tokom noćašnje akcije uklanjanja barikade sa glavnog mosta, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, uprkos kasnim satima i dalje odeven u odelu sa crvenom kravatom, zadovoljno je pozirao za fotografisanje, dok su mašine "INKOP Srbija" odnosile preostali šut.

Za to vreme, građani Severne Mitrovice su spavali, a političko rukovodstvo se nije oglašavalo.

U traganju za informacijama o uklanjanju barikade, rano jutros, obratili smo se gradonačelniku Bahtiriju, koji je još pre nekoliko meseci najavio da će ova barikada biti uklonjena, a što je odmah dematovao gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Iz kancelarije gradonačelnika Bahtirija su zamolili da se pitanja dostave pisanim putem. Mejl sa Bahtirijevim odgovorima stigao je neposredno pre početka radova "ozelenjavanja" mosta. 

Članak od 26. marta:

Nema sastanka o uklanjanju barikada

Kako komentarišete uklanjanje sinoćne barikade na glavnom mostu u Mitrovici?

Ovo je već dugo volja građana opštine Mitrovica, a ja sam veoma srećan da se u roku od šest meseci, to i realizuje, kao što sam i predvideo.

Ko je bio uključen u akciju uklanjanja barikada – koje strane i institucije?

Građani opštine Mitrovica i mi kao vlast smo doprineli svojom zrelošću u ovom procesu, promovisanjem mira između dve strane reke. Pozvali smo severni deo da izbegava  ideju izolacije i da poštuju jedno od najvažnijih i osnovnih fundamentalnih ljudskih prava, kao što je sloboda kretanja.

Da li ste bili u kontaktu sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Rakićem, ili bilo kojim drugim funkcionerom sa Severa? Ako jeste, šta ste razgovarali i šta ste se dogovorili?

Sreo sam gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića i veoma sam otvoren da se ponovo sastanemo i razgovaramo o daljim planovima za saradnju.

Povezani članci

Gradonačelnik Rakić o novom parku na mostu na Ibru

Posle današnje ceremonije u "Parku mira" zasađene tuje

Željko Bojić u "parku mira": "Volja građana uklonila barikadu"

DSS: Uklanjanje barikade dogovor Vučića i Merkel

Novi obrt: nakon uklanjanja betonske barikade, ozeleneo glavni most na Ibru!

 
 
 

Odmah nakon uklanjanja barikade, slikali ste se na glavnom mostu i objavili tu fotografiju. Kako ste se osećali i šta je bio Vaš motiv da to uradite?

Moja odgovornost kao gradonačelnika kojeg su izabrali građani jeste da budem svuda gde je usmerena pažnja i postoji  interes građana Mitrovice, a ova barikada jeste bila jedno od najosetljivijih pitanja u protekle tri godine, tako da uklanjanje barikade na glavnom mostu u Mitrovici jeste važan čin izgradnje mirnih mostova. Morao sam da budem tamo.

Koji su sledeći koraci opštine Južna Mitrovica u vezi sa pitanjem o glavnom mostu, kao i dijaloga sa rukovodstvom u Severnoj Mitrovici?

Opština Mitrovica je spremna da sarađuje i da se radujemo konkretnim projektima u ekonomskom i društvenom razvoju, što mislim da su polja od najvećeg interesovanja za građane obeju strana. Spreman sam da razgovaram sa Goranom Rakićem i recipročno poštujem prava svih građanina bez diskriminacije.

Šta je vaša poruka narodu Severne Mitrovice?

Kosovske vlasti su usvojile zakone koji garantuju sva prava svim građanima, bez diskriminacije, i to na  najnapredniji način, a naročito manjinama, tako da mislim da oni treba da doprinesu procesu integracije i izbegne ideju izolacije, jer će ih to dovesti do boljeg života. Ja čvrsto verujem i otvoren sam  za saradnju sa svima koji žele da imaju miran život.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.