EULEX još dve godine na Kosovu

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Strani zvaničnici su više puta najavili kosovskim Institucijama da tretiranje teških zločina i korupcije na visokom nivou, zatim pitanje ratnih zločina i naglašena uloga EU na severu Kosova diktiraju potrebu za produžetkom mandata misije EULEX sa nekim izvršnim ovlašćenjima, prenosi "Tribuna".

Misija Evropske unije pod imenom EULEX ili pod nekim novim, će nastaviti sa radom na Kosovu još najmanje dve godine. Ovo su izjavili pouzdani izvori lista. 

Po njihovim rečima, ova misija neće predati sva izvršna ovlašćenja domaćim institucijama kako se traži u jednom nactu plana vlade Kosova, koji su u Briselu predstavili ministri Hajredin Kući i Bajram Redžepi. 

Ministarstva koja vode Kući i Redžepi su ovih dana zatvorena za izjave za medije u vezi tih pitanja. Ali, strani izvori su rekli da je Vlada Kosova predložila Evropskoj uniji da EULEX zatvori započete slučajeve i da ne otvara nove i da se ovoj misiji oduzmu sva izvršna ovlašćenja. 

Umesto ”vođstva” u vođenju slučajeva koji su ocenjeni kao ”vrući” Priština je ponudila da se EULEX drži po strani u savetodavnoj i nadzornoj ulozi kako bi video kako rade kosovske institucije u oblasti vladavine zakona.

List ”Koha ditore” prenosi da novi mandat EULEX-a dotiče 10 zakona i njihovu doradu, te da se poslanika neće tražiti samo ratifikacija razmene pisama za novu evropsku misiju za vladavinu zakona na Kosovu. 

Promene u misiji će zahtevati amandmane na deset zakona i tri propisa. Zamenik premijera Kući je rekao da će amandmani biti stavljeni na glasanje kada i razmena pisama za novu misiju EU.

Na deset zakona i tri propisa će morati da budu stavljeni amandmani i da se za njih glasa istovremeno kada će u Skupštini biti ratifikovan sporazum za novu evropsku misiju za vladavinu zakona na Kosovu. Amandmani su već pripremljeni. 

Zvaničnici vlade i Evropske unije su ove nedelje razgovarali o završetku sadašnjeg mandata misije EULEX, tranziciji i prebacivanju ovlašćenja na domaće institucije. 

Zbog toga je zamenik premijera i ministar za pravosuđe Hajredin Kući primio u sredu šefa kancelarije EU na Kosovu Samjuela Žbogara i šefa misije EULEX, Bemda Borharda.

Prema saopštenju za štampu koje je izdalo Ministarstvo za pravosuđe posle sastanka, zamenik premijera Kući je ponovo naglasio potrebu za definisanje pitanja u vezi mandata EULEX-a, kako bi se ”pripremile sve zakonske izmene neophodne za realizaciju tranzicije, tačnije prebacivanje ovlašćenja sa misije EULEX na domaće institucije”.

”Koha Ditore” je uspela da pribavi spisak zakonskih akata koji će morati da pretrpe izmene. Zakoni se odnose na različite sfere posebno na one u kojima EULEX ima izvršna ovlašćenja.

Anadmani će biti stavljeni na: Zakon za izbor i određivanje predmeta sudijama i tužiocima EULEX-a na Kosovu; zakon o Specijalnom tužilaštvu; Zakon o Direkciji za sudsku medicinu; Zakon o imunitetu i privilegijama diplomatskih i konzularnih misija i osoblja Kosova i nestrano vojno prisustvo kao i njegovo osoblje; Zakon o Specijalnom veću Vrhovnog suda Kosova za pitanja u vezi Kosovske agencije za privatizaciju; Zakon o zaštiti svedoka; Zakon za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma; Zakon o robi oslobođenoj od carine i robe bez carine, Zakon o porezu na nepokretnu imovinu kao i Zakon o oporezivanju ličnih prihoda. 

Amandmani će biti stavljeni i na pravilnik o carinama i akcizama, Krivični zakon Kosova, kao i na Pravilnik o krivičnoj proceduri Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.