Babin Most: Opljačkani crkva i parohijski dom

Vest je ažurirana

U noći između petka i subote (27. na 28. jul) oplјačkana je crkva Pokrova Presvete Bogorodice i parohijski dom u Babinom Mostu. U hramu je izvršena premetačina, obijena je kasa i pokraden novac. Premetačina je izvršena i u parohijskom domu i to u svakoj prostoriji, uklјučujući i crkvenu kancelariju, a potom je obijena garaža na ulazu u crkvenu portu. Ukradeno je 45.000 dinara – 20.000 dinara u vlasništvu sveštenika i 25.000 dinara crkvenog novca, kao i porodični nakit sveštenikove porodice – saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Pored detalja o slučaju pljačke, Eparhija je oštro osudila napad na crkvenu imovinu, navodeći da očekuje od policije, koja je izvršila uviđaj – da počinioce pronađe i privede pravdi. Ovo je 15. slučaj skrnavlјenja crkve Pokrova Presvete Bogorodice za poslednje četiri godine, počinioci do sada nikada nisu bili pronađeni, podsećaju iz ERPKiM.

Sveštenik Aleksandar Našpalić je u trenutku pljačke bio na godišnjem odmoru, tako da niko od članova porodice nije bio prisutan tokom obijanja hrama i parohijskog doma. Plјačku je prijavio predsednik parohijskog crkvenog odbora, Jovica Nikolić, koji je obilazio hram u odsustvu paroha.

„Nažalost, ovakvi nemili događaji unose dodatni nemir među naše sveštenstvo i verni narod, pa Eparhija apeluje da se svi oni koji imaju bilo kakva saznanja o mogućim počiniocima ove plјačke što pre jave policiji i pomognu u istrazi,“ dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije: Babin most čisto srpsko selo. Eparhija: Babin most etnički mešovito selo

I po treći put matematička nepoklapanja, ali ovog puta između Predsednika i Eparhije raško-prizrenske.

Predsednik Srbije je juče, komentarišući skrnavljenje crkve u Babinom Mostu, „ovima koji ne znaju gde je Babin Most“ objasnio da je to „kad idete putem Priština-Vučitrn, pa prođete Prilužje i Plemetinu, pa onda sa leve strane“, ali i između ostalog naveo:

„Dakle, čisto srpsko selo uvek bilo. Ni prvi, ni poslednji put.“

Iz Eparhije, međutim, u saopštenju o skrnavljenju crkve objašnjavaju da je Babin most etnički mešovito selo u kojem je pre rata 1999. živelo 1.100 Srba, te da ih je sada 750.

I u vreme kada je najveći broj Srba živeo u ovom mestu, oko 5 odsto stanovnika činili su Albanci.

Pročitajte još:

„Rekao sam istinu, a ne američka televizija, Glas Amerike, ili šta je to već“. VOA posle Vučića brojala Srbe i 2013

VOA u srpskim selima na KiM-u pokazala netačne podatke Vučića o tome koliko Srba živi u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.