B92: Poruka oružjem Srbiji i Kosovu: Ultimatum VIDEO

Naoružana ekstremistička grupa koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija postavila je video-snimak u kom od kosovske vlade traži da ne trguju teritorijama, javio je B92.

Na snimku su petorica maskiranih muškaraca, odevenih u crno, sa albanskim nacionalnim obeležjima. Trojica stoje s puškama, četvrti drži zastavu, dok peti izgovara tekst na albanskom. Video-materijal je na svom nalogu na Tviteru postavio holandski novinar Vinsent Triest, koji radi u Albaniji i koji je preveo sve na engleski.

„Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa. Treba da pritisnemo politički i ekonomski Grčku da povuče ratni zakon (sa Albanijom). Treba direktno da proteramo poglavara albanske pravoslavne crkve (Grka). Moramo direktno da zaustavimo razgovore o trgovini teritorijom Severne Mitrovice i Preševske doline,“ poručio je naoružani maskirani ekstremista na snimku.

U nekoliko postova koje je potom postavio, novinar Trieste je objasnio da je reč o manjinskoj ekstremističkoj grupi koju većina stanovništva i političara ne uzima ozbiljno, ali ipak, kako kaže, treba voditi računa o tome da oni postoje i da bi, uz dobar trening i nabavku još oružja, lako mogli postati ozbiljna pretnja.

Primetio je i da je ovo prva takva poruka o mogućoj razmeni teritorija, kao mogućem rešenju kosovskog pitanja, ali i da muškarac na snimku govori jasnim južnoalbanskim akcentom, dok je do sada bio slučaj da se ekstremisti ANA obraćaju sa kosovskim akcentom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.