Autoprevoznici iz Leposavića započeli protest i najavljuju blokadu prevoza putnika

Registrovani privatni prevoznici opštine Leposavić danas prepodne su protestovali više od šest sati ispred zgrade opštine Leposavić zbog navodnog organizovanja prevoza putnika na ovoj teritoriji bez raspisivanja konkursa, te ustupanja radne jedinice Jugoprevoza “Leposavić” drugoj prevozničkoj firmi “Kavim Raška”. Jedan od učesnika protesta i vlasnik najveće i najstarije prevozničke firme u ovom kraju “Inter tours”, Nebojša Radojčić, kaže da autoprevoznici zahtevaju sastanak za predsednikom Privremenog organa opštine Leposavić, koji je ujedno i gradonačlenik ove opštine, Draganom Jablanovićem, kako bi ovo pitanje rešili. Ukoliko se ne bude sastao sa njima, prevoznici koji protestuju, radikalizovaće protest, blokirajući prevoz putnika, ali i firmu “Kavim Raška” koja sada obavlja prevoz putnika na teritoriji leposavićke opštine i Severa Kosova. Na drugoj strani, međutim, predsednik Privremenog organa i gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, ističe da je tender za prevoz putnika raspisan po preceduri koja je svojstvena nabavkama manjih iznosa, a da je radna jedinica Jugoprevoza u Leposaviću – autobuska stanica, ustupljena Kavimu, jer je firma “Jugoprevoz” još 2009. godine, kroz tendersku proceduru prodata Kavimu, te da je do ove godine vladao monopol u preuzimanju poslova autoprevoza i to onih firmi koje su imale znatno visočije cene od postojećeg prevoznika "Kavim Raška", i to sa nepropisnim vozilima.

KoSSev je jutros razgovarao sa Nebojšom Radojčićem, a kasnije i sa gradonačelnikom Jablanovićem, tražeći od gradonačelnika odgovore na Radojčićeve optužbe. Kako obe strane imaju potpuno oprečna viđenja u vezi sa pitanjem trenutne organizacije prevoza u leposavićkoj opštini, a radi boljeg razumevanja ove situacije za čitaoce KoSSeva, ukrstili smo navode autoprevoznika Radojčića i odgovore predsednika PO i gradonačelnika Leposavića.

O tenderu

Nebojša Radojičić: Registrovani prevoznici od jutros, od 06:30 su na protestu upozorenja opštini Leposavić, zato što je bez tendera i bez odluke skupštinskog veća – na svoju ruku i bez konsultacija, posao prevoza putnika na teritoriji opštine Leposavić dat drugim prevoznicima. I mi smo sada bez ikakvog posla. Na teritoriji opštine Leposavić prevoz putnika u drumskom saobraćaju vrše svi, sem prevozničkih kompanija sa opštine Leposavić – “Kavim Raška”, “Kosmet prevoz”, “Kolašin prevoz”, “Travel Express” i “Niš Expres”. Prevoz vrše svi, sem onih koji najbolje poznaju teren, a pri tom prevoze putnike na način koji nije primeren, u kombijima bez osiguranja, bez zdravstvenog osiguranja, bez lekarskog uverenja. Naš predsednik tvrdi da nema registrovanog prevoznika u našoj opštini, a to nije tačno. Posao je dodeljen van tendera i mi zahtevamo samo da to što gospodin Jablanović tvrdi da ima kao dokaz, to i potkrepi dokumentacijom.  

Dragan Jablanović: Mi nismo raspisali tender na način na koji se to inače radi, jer je ovog puta u pitanju bio tender male vrednosti, što je i u skladu sa srpskim Zakonom o javnim nabavkama za iznos do 3 miliona dinara, a što takođe podrazumeva proceduru da postoje tri ponude, ali da tender ne traje mesec dana. Obavestili smo sve prevoznike sa područja opštine Leposavić da konkurišu preko tendera, a za lokalne linije koje idu od magistralnog puta ka selima. Mi smo tender postavili i na naš sajt, tražili smo tri ponude, obavestili sve u vezi sa tenderom, ali niko sem Kavima, i dva privatnika koji su konkurisali za dve linije, za šta su i dobili posao, nije konkurisao. Nakon toga, ostali prevoznici su došli i tražili dogovor sa mnom da podele posao. Ja to nisam hteo da prihvatim, jer je opština, podsećam, raspisala tender, sve obavestila, čak i prevoznike telefonskim putem obavestila da donesu ponude, i to smo sve, kao što sam rekao, postavili na sajt, ali su oni odbili da donesu ponude i  posao je dat Kavimu.

Do ove godine vladao je monopol nad prevozom putnika, jer u opštini Leposavić postoji jedna ozbiljna prevoznička firma, a ostalo su privatni prevoznici koji imaju stare kombije. Ranije je sve funkcionisalo tako da se ta jedna firma pojavi fiktivno sa tri ponude, uz to daju veliku cenu i mi smo plaćali veliki ceh za prevoz. Njihova cena za prevoz za ovu školsku godinu je 730.000, a Kavim Raška je za te iste linije, sada ponudio 293.000. Uz to, Kavim je dao pogodnost da na linijama, na kojim se prevozi manje dece, jer ima slučajeva gde imamo po troje, ili četvoro dece iz jednog sela, voze ostale građane besplatno do punog kapaciteta autobusa na tim linijama, za istu cenu.

O prodaji radne jedinice Jugoprevoza iz Leposavića

Nebojša Radojičić: Prostorije Jugo-prevoza Leposavić su ustupljene Kavimu. Međutim, 2009. je tadašnji predsednik opštine Leposavić, Jovan Miladinović, doneo rešenje da se radna jedinica Jugo-prevoza Leposavić ne može prodati, jer nije moguće prikupiti kompletnu dokumentaciju o ovoj firmi kod UNMIK administracije, i istovremeno je obavestio Kavim Rašku da se jedinica ne može prodati. Takođe, po rešenju suda iz Niša, odbijena je tužba Kavimu kada su tužili Jugo-prevoz Leposavić, kako bi im ustupio stanicu. Jugo-prevoz Leposavić je registrovan i u Prištini, i u APR-u u Beogradu, kao samostalna radna jedinica, a njihove prostorije su, kao što sam rekao, ustupljene Kavimu.

Dragan Jablanović: Tender za prodaju Jugoprevoza je raspisala Srbija. Autobuska stanica u Leposaviću je radna jedinica Jugoprevoza, koju je i izgradio Jugoprevoz Raška kao pravno lice, a koja je zajedno sa Jugoprevozom iz Čačka i Raške prodata 2009. godine na tenderu firmi "Kavim Raška", čiji je vlasnik iz Izraela. Radna jednica deli sudbinu svoje firme. I to nije jedini slučaj u Leposaviću. U našoj opštini imamo i jednu benzinsku pumpu koja je do rata bila i jedina – pumpa Ine iz Zagreba. Sada je u zakupu, jer privatnik ima ugovor sa Inom iz Zagreba i plaća zakupninu. Kavim je firmu kupio na tenderu koji je raspisala Srbija i mi to poštujemo. Jednica je kupljena, u Leposaviću je oživela prevoznička firma koja pripada Kavimu. Oni su renovirali zgradu autobuskih servisa, dovezli 8 autobusa koji su u funkciji. Pre toga, sve što je bilo na toj stanici, neki od bivših radnika su isekli, a 7 autobusa i svu opremu su prodali privatnicima.

O razgovorima i protestu

Nebojša Radojičić: Više puta smo se žalili predsedniku Draganu Jablanoviću. On nikada nije našao za shodno da nas pozove na razgovor, a dešavalo se i da ga po čitav dan čekamo u hodniku opštinske zgrade. I sada smo uputili dopis i gospodinu Jablanoviću, obavestili smo ga o našem protestu, dali rok od 48 sati za razgovor, a ukoliko do toga ne dođe, protest će biti radikalizovan. I protest će obuhvatiti sve prevoznike koji obavljaju prevoz po ugovoru. Radikalizacija protesta podrazumeva to da ćemo poptuno blokirati rad firme Kavim Raška na teritoriji opštine Leposavić, a pokušaćemo i da stupimo u kontakt sa onima koji vrše prevoz putnika po ugovoru na ovoj teritoriji, kako bismo saznali po kojim ugovorima oni vrše prevoz, sa kim su sklopili ugovor, kao i da li je to urađeno po tenderu, ali i da li hoće da sarađuju sa nama, ili ne.

Dragan Jablanović: Neću da razgovarama sa njima, jer je sve redovno dato u preceduru. Oni u svom zahtevu traže dogovor oko prevoza, mi to sada uvodimo u zakonske okvire i nema prostora za dogovor. Oni su, kao i konkurencija, morali da se prijave na tender i da daju svoju ponudu. Oni to nisu uradili. Jednostavno, zakon mora da se poštuje. Nama je u interesu da što manje platimo, a da imamo kvalitetan prevoz. Prevoznici koji protestuju su obavestili policiju, a policija je obavestila tužioca, koji je potvrdio da, ukoliko blokiraju put u potpunosti, kao i prevoz đaka, mogu da budu uhapšeni i odvedeni na saslušanje.

O dugovanju Intertursu za proteklu godinu

Nebojša Radojičić: Prevoz smo mi vršili prošle godine. Inter tours je dobio najviše partija na teritoriji opštine Leposavić, ali nismo isplaćeni ni za ono što smo radili. Prošle godine nije raspisan tender za prevoz putnika sve do Nove godine, a moja firma je uz aneks ugovora, vozila putnike do Nove godine, da bi zatim, tek od prvog januara, vršili prevoz putnika, a na osnovu raspisanog tendera.

Dragan Jablanović: Netačno je da dugujemo novac za prevoz putnika Intertursu. Pre nekoliko dana smo uplatili poslednji deo novca. Izmireno je sve i izvadiću i te podatke da im prezentujem, zajedno sa nalogom kada je tačno uplaćen novac. Oni su davali previsoke cene za prevoz, ako uporedimo – na jednoj liniji Kavim Raška je dala ponudu od 47.520 dinara mesečno, za relaciju Lešak – Postraće, a sadašnjim prevoznicima, za istu liniju, plaćamo 85.653 dinar. Ranije su davali čak i veće cene, a mi smo im aneksom ugovora produžavali posao do kraja godine, jer jednostavno nismo imali drugu opciju, zato smo tek 5. januara smo potpisali ugovor po tenderu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.