Auto škole na Severu Kosova izvan kosovskog sistema

Nakon Briselskog dogovora o penzionisanju radnika MUP-a Srbije, auto škole u srpskim sredinama na Kosovu od 2013. godine ne rade po sistemu koji se primenjuje u Srbiji, pa se dozvole za rad izdaju u kosovskom ministrarstvu infrastrukture, zbog čega je na gotovo svim auto školama na severu Kosova stavljen katanac, dok auto škole u Gračanici već treću godinu izdaju samo kosovske vozačke dozvole. 

Na Severu Kosova su 25. oktobra 2013. godine prestale sa radom sve auto škole, jer prema sporazumu iz Brisela penzionisanjem pripadnika MUP-a na teritoriji Kosova, oni ne mogu da obučavaju i kontrolišu rad auto škola čiji su vlasnici za nastavak rada morali da zatraže licence u prištinskom ministarstvu infrastrukture.

"Naši instruktori su morali da polažu u Prištini za kosovsku licencu, ali nije bilo zaiteresovanih. Trebalo je da se organizujemo da dobijemo zajedničku licencu, ali nisu bile zainteresovane ni privatne auto škole," rekao je za RTK2 Dragiša Stepanović, iz Auto-moto saveza Mitrovice.

Za razliku od Severa Kosova, auto škole u Gračanici, već treću godinu zaredom, zahvaljujući licenci kosovskog ministarstva infrastrukture, pružaju mogućnost kandidatima da dobiju kosovsku vozačku dozvolu.
 
"Krajem 2013. odradili smo licenciranje dozvole za rad auto škole, početkom 2014. godine smo počeli sa radom po kosovskom sisitemu," kaže instuktor vožnje Zoran Petrović.

Razlika u radu auto škola u ova dva sistema ogleda se u fondu časova vožnje, dok kandidat za polaganje vozačkog po srpskom sistemu mora da ima 40 časova vožnje, na Kosovu je to znatno manje i potrebno je svega 16 časova.
 
"Trenutno radimo po starom kosovskom sisitemu, razlikuje se, jer se u Srbiji radi po novom sistemu i tamo je veći deo praktične i teoretske obuke. U Srbiji postoji pravilo da kandidat najpre dobije probnu dozvolu, dok to u kosovskom sistemu ne postoji. Tačnije, radi se na tome da se to promeni. Još uvek ne znamo tačan datum, ali trebalo bi da do toga dođe u skorije vreme," dodaje instruktor Saško Stanojević. 

Nacrt zakona o vozačkim dozvolama, koji predviđa uvođenje većeg broja časova vožnje, našao se danas pred skupštinskim odborom za zakonodavstvo. Ukoliko novi zakon bude usvojen, kandidati bi imali 30 časova.

"Imamo teoretski deo obuke i 16 časova vožnje, mislim da je dovoljno toliko časova vožnje," kaže jedan od kandidata za vozački ispit Miloš Ivanović.

Podsetimo, kandidati sa Kosova koji žele da poseduju srpsku vozačku dozvolu, obuku i polaganje moraju da obave u nekom od gradova centralne Srbije.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.