AstraZeneka proizvedena u Indiji nije priznata u nekim zemljama EU

Foto: KoSSev

Vakcina AstraZeneka proizvedena u Indiji, kojom su tokom proleća vakcinisani i pojedini građani u Srbiji, nije priznata u nekoliko zemalja Evropske unije, što znači da oni koji su primili tu varijantu cepiva nisu oslobođeni od obaveznog negativnog testa na kovid-19 ili višednevnog karantina prilikom ulaska u te države.

U Ambasadi Nemačke u Srbiji, listu Danas je potvrđeno je da se putnicima koji dolaze iz Srbije u Nemačku avionom ne priznaje Astrazeneka, ukoliko je u pitanju vakcina koju je proizveo Serum Institut Indije.

Ta vakcina nosi naziv „covishield“ i nije dobila dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), jer takva dozvola nije ni zatražena.

EMA je prethodno dala dozvolu za Astrazeneka vakcinu proizvedenu na teritoriju EU, koja nosi naziv „vaxzevria“.

I „covishield“ i „vaxzevria“ su identičnog sastava, ali su proizvedene na različitim lokacijama.

U Srbiju je krajem februara dopremljeno 150.000 doza vakcine „covishield“.

Informacije sa zvaničnih sajtova pojedinih evropskih država pokazuju da postoji još nekoliko njih koje ne predviđaju povlastice pri putovanju za vakcinisane ovim medicinskim sredstvom.

Na primer, na zvaničnom sajtu Kipra, medju vakcinama koje ta država priznaje se ne spominje AstraZeneka „covieshield“, već samo „vaxzervia“.

Pored Kipra, i Danska priznaje samo vakcine koje je odobrila EMA, a isto je slučaj i sa Litvanijom, ali I Maltom, koja inače priznaje srpski zeleni sertifikat sa QR kodom.

Svaka država EU samostalno odlučuje o uslovima za ulazak na svoju teritoriju i svaka propisuje koje vakcine priznaje.

Pojedine EU države, kao i Norveška, odlučile su da se drže samo vakcina koje je odobrila EMA, dok su druge na svoju listu uključile i cepiva koja nisu odobrena od strane EMA, ali su dobila odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije, što znači i „covishield“.

Odluka pojedinih zemalja da priznaju samo EMA odobrene vakcine potencijalno je stvorila problem stanovnicima Indije, koji su vakcinisani upravo „covishield“ cepivom, ali i Velike Britanije, gde je prema pisanju engelske štampe dato pet miliona doza ove vakcine.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.