ARKEP: Antene MTS-a na 30 lokacija

Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (ARKEP) odobrilo je ćerki firmi Telekoma Srbije na Kosovu – MTS D.O.O. – postavljanje dodatnog broja antena, te će ih sada biti ukupno na 30 lokacija širom Kosova i Metohije. Doneta je odluka i o dodeljivanju 60.000 kartica sa brojem 04X, koji će korisnici MTS-a koristiti uz 06X broj, za period od dve godine, kao i odluka o dodeljivanju brojeva za korisnike fiksne telefonije. Radi se o privremenoj licenci pod limitiranom infrastrukturom, ističu iz ARKEP-a.

Antene različitih frekvencija, sadašnje da se usklade sa odlukom ARKEP-a, MTS kosovskoj agenciji plaća naknade

Kako je potvrđeno u odluci ARKEP-a, antene MTS-a će se nalaziti na više lokacija u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zupču, Zvečanu, na Malom Zvečanu, Matičkom kršu i Kurilu, u Jošanici, Banjskoj, Lešku, Leposaviću, Kosovskoj Kamenici, kod manastira: Sokolica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Devič; u Velikoj Hoči, Gračanici, Vrbovcu, Ranilugu, Šilovu, Donjoj Budrigi, Štrpcu i na Brezovici.

Takođe, u odluci se navode odobrene frekvencije, te i koje će tačno visine antene biti, kao i to da je obaveza MTS-a da sadašnje frekvencije antena uskladi sa odlukom ARKEP-a. 

Navedene su i druge obaveze MTS-a, pa će tako ova kompanija, registrovana u kosovskom sistemu, a 30 dana nakon stupanja na snagu odluke ARKEP-a, ovoj agenciji morati da plati jednokratne naknade od 157.084.94 evra za period od 12 meseci i 22.000 evra, godišnju naknadu od 26.235.70 evra, kao i takse. 

Mobilna telefonija: 60.000 kartica dvojne numeracije, svi korisnici da budu registrovani

Kada je u pitanju mobilna telefonija, ARKEP je doneo odluku o dodeli 60.000 brojeva MTS-u registrovanom u kosovskom sistemu, a koji će počinjati sa 04x brojem u skladu sa, kako navode iz ove kosovske agencije, "državnim planom numerisanja: (0)47: 100 000 – 159 999".

Ističe se da je MTS D.O.O. u obavezi da registruje "sve svoje pretplatnike (SIM kartice)", i pripejd i postpejd, u roku od tri meseca od stupanja na snagu odluke ARKEP-a, te i da registracija može da se prolongira za dodatna dve meseca, ukoliko bude bilo potrebno.

Objašnjeno je i da će korisnici MTS-a koristiti sistem dvojne numeracije.

"Tokom procesa registracije pretplatnicima MTS-a će se dodeliti novi brojevi u opsegu (0)47, kao što se navodi u paragrafu I ove odluke. Kako bi se osigurao nastavak pružanja usluge i kako se ne bi stvarale neprijatnosti za pretplatnike, sa ciljem da tranzicija prođe glatko – sa trenutnih brojeva (O6X) registrovanih paralelno sa novoizdatim 0(47) brojem, u skladu sa paragrafom IV ove odluke, moći će (oba broja) da se koriste na istoj SIM kartici. 06x broj će biti primarni broj do kraja migracionog perioda," navodi se i dodaje da će nakon tog perioda – od dve godine – 047X broj biti primarni.

MTS D.O.O. će biti odgovoran za obezbeđivanje primene ovog pristupa dvojne numeracije, a biće odgovoran i za "alociranje novog IMSI broja svojim mobilnim korisnicima". 

"Ova odluka će isteći kada kosovske vlasti izdaju novu punu, neograničenu autorizaciju za mobilnu telefoniju, kao rezultat tendera ili aukcije, kao što je definisano u tački 4 sporazuma o telekomunikacija," zaključuje se.

Fiksna telefonija: Doneta odluka o numerisanju oblasti

ARKEP je doneo odluku i o načinu numerisanja određenih geografskih područja KiM-a za fiksnu telefoniju MTS-a. Pozivni broj za Prištinu biće 038, Severnu Mitrovicu 028, za Uroševac 0290 i za Gnjilane 0280, dok se navodi da će svaki od pozivnih brojeva imati i određeni broj "blokova", te da će svaki blok biti određene veličine.

Ističe se da će izdvojeni brojevi, ukoliko se numeracija geografskih blokova ne bude koristila u svrhu pružanja usluga fiksne telefonije – biti oduzeti.

Beograd i Priština su sredinom novembra postigli dogovor o sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama. MTS D.O.O., dobija privremenu, dvogodišnju licencu za mobilnu telefoniju i na nju se prenosi sva Telekomova imovina, koja će biti upisana u kosovski katastar (sva nepokretna imovina na KiM-u), a  Kosovu je 15. decembra, nakon pisma iz Srbije, dodeljen i pozivni broj +383, za koji se očekuje da bude operativan od naredne godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.