Arifi: Vlada Kosova stabilna, ministarstva rade nesmetano

O briselskim sporazumima, Zajednici srpskih opština i trenutnom stanju u Vladi Kosova, u emisiji "Intervju" RTK2 govorio je savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi. Kosovska strana učinila je mnogo po pitanju sprovođenja sporazuma, a srpska, nažalost – ne mogu da kažem isto. Oni insistiraju samo na Asocijaciji srpskih opština. Nije cilj da se menja Ustav Kosova, već da Asocijacija bude u skladu sa Ustavom i tako će i da bude, kaže Arifi. 

"Neke stvari nisu krenule kao što je trebalo. Prvo, kada smo mi otišli tamo, desio se incident pogibije Olivera Ivanovića i nismo mogli da imamo sastanak. Na drugom sastanku smo napravili napredak po pitanju slobode kretanja, gde je Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo razna olakšanja za sve građane, posebno za srpsku zajednicu kako bi lakše dobijala dokumenta Republike Kosovo – lične karte, pasoše i radimo na tome. Otvorili smo Kancelariju za tehničku kontrolu u Severnoj Mitrovici. Učinjeno je mnogo što se tiče slobode kretanja. Prošle nedelje smo počeli – Premijer je zajedno sa predsednikom Tačijem formirao upravljačku ekipu koja će da izradi Statut Asocijacije srpskih opština. Što se tiče srpske strane, nažalost, ne mogu da kažem isto, ne bih mogao ništa da kažem šta su uradili u međuvremenu," kazao je Arifi.

Savetnik kosovskog premijera kaže i da srpska strana u Briselu insistira jedino na formiranju Zajednice srpskih opština:

"Oni insistiraju samo na Asocijaciji srpskih opština. Razumljivo je da je jedan dogovor privlačniji nego drugi, ali mi nismo tamo da kažemo – ovo mi se sviđa. Svi su dogovori napravljeni otprilike 2011-2013 i svi dogovori bi trebalo da se ispune. Imali smo Asocijaciju srpskih opština, mi smo aktivirali Upravljački tim i oni bi trebalo odmah da izrade Statut koji će poslati u Brisel, Vladu Kosova i koji će biti unutar kosovskih zakona."

Na pitanje da li u sporazumu stoji da status ZSO mora da bude usklađen sa kosovskim zakonodavstvom, Arifi kaže da u Briselskom sporazumu "stoji jasno i glasno da bi Statut i direktiva trebalo da budu poslati u Ustavni sud Kosova" i dodaje:

"U dokumentima stoji da Upravljačkom timu prisustvuje četvoro Srba predložena u prošloj vladi od strane ministra Marića i Vlada Kosova je to prihvatila, četiri srpska eksperta izradiće Statut. Mi smo rekli da je bolje da bude više albanskih i stranih eksperata, da bude velika grupa koja će raditi na Statutu, ali je srpska strana na to gledala kao na naš način da odstupimo od sporazuma. Onda smo se mi povukli, četiri srpskih eksperta izabranih od strane Srpske liste izradiće Statut, zatim će vlada reći nešto oko toga, a onda će i statut i direktiva da budu poslati u Ustavni sud. Mi smo za to da se napravi Zajednica po Briselskom sporazumu koji predviđa da ide u Ustavni sud i mi ćemo tako da radimo, a to što je neko sanjao da će biti neka Republika Srpska, to nije naš problem. Nije cilj da se menja Ustav, već da Zajednica bude u skladu sa Ustavom i tako će i da bude."

Arifi je kazao da se dogovori i sporazumi odvijaju jako sporo i da je najbolje međusobno priznanje za dalji napredak:

"Mi, kao stranka, nismo bili za ovaj način koji je jako spor. Mislim da bi ovaj proces trebalo da se završi, dogovori da se dovrše i da idemo na uzajamno priznavanje, jer je to jedini način na koji će građani osećati napredak u dogovorima."

Komentarišući najave za pokretanje inicijative za obaranje vlade, Arifi kaže da se na Kosovu živi u demokratiji:

"Kad god budu imali 61 glas, Vlada bi trebalo da se ruši – bez obzira na to koji proces je u pitanju. I kad opozicija ima većinu, trebalo bi da se dogode novi izbori i nova vlada, tako je bilo u prošlosti i tako bi trebalo da bude i u budućnosti, a da li će oni imati 61 glas, videćemo."

Međutim, šef kosovskog pregovaračkog tima smatra da je Vlada na Kosovu stabilna:

"Mi u Skupštini nismo imali nikakvu blokadu. Ministarstva funkcionišu normalno, sve strukture obavljaju svoj posao, imamo zamenike i mogu da kažem da ni u kakvom pogledu rad u ministarstvima nije u opasnosti. Vlada je jako stabilna. Što se tiče Skupštine, mi sada nemamo većinu, jer nemamo Srpsku listu, ali do sada nismo videli da je Vlada u bilo kakvoj krizi."

Arifi kaže da se nada da bi dijalog ove godine mogao da uđe u "finale":

"Svaka godina kašnjenja nije dobra ni za Srbe, ni za Albance, ni za region. Mislim da ove godine treba da se reši. Ja bih tako voleo."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.