Arifi: Tehnička grupa radi na Statutu ZSO, podela nije opcija

Srpska javnost bi trebalo da zna – tehnička grupa, koja bi trebalo da izradi Statut Zajednice srpskih opština je već aktivirana. To je u procesu. Kada oni završe, onda slede procedure u skladu sa Ustavom Kosova, trebalo bi da se izradi direktiva, takođe u skladu sa Ustavom Kosova i posle toga će se sprovesti –  kazao je šef kosovskog pregovaračkog tima za tehnički dijalog, Avni Arifi, odgovarajući na pitanje novinara TV Prve ‘kada će Priština da počne sa formiranjem ZSO’, što je, kako je rekao, obaveza Prištine. 

Na pitanje novinara Prve da li ZSO ima šira ovlašćenja, Arifi kaže da ZSO „neće biti još jedan nivo vlasti“ na Kosovu, navodeći da to kosovski ustav ne dozvoljava, te da će imati ovlašćenja predviđena u okviru kosovskog ustava, ali ne i „izvršnu vlast“.

Na pitanje šta će se desiti na kraju dijaloga, i kako će izgledati pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine, šef kosovske delegacije je kazao:

„Normalizacija ne može da bude druga ako nije obostrano priznanje. Ne možemo mi da kažemo normalizacija a da nije priznanje.“

„Da li može doći do kompromisa, podele Kosova, Kosovu stolica u UN, a Srbiji članstvo u EU?“ – bilo je novo pitanje novinara beogradske televizije.

„Podela nije opcija, a i ko god misli na podelu, on nema na umu mir na Balkanu. Trebalo bi da budemo jako pametni u tom pravcu. Mislim da je najbolje za sve i najveći kompromis je pomirenje i treba da dođe do obostranog priznanja. Ako gledate Ahtisarijev predlog i prava manjina, ta prava koja su unutar Ahtisarija i pomirenje to je najbolji kompromis koji Kosovo ima da ponudi,“ odgovorio je Arifi.

U razgovoru za istu televiziju odgovorio je i na pitanje da li će i kada nastaviti dijalog:

„Priština nikada nije prekinula dijalog. Radi se o tome da smo mi u stvari tražili krajem aprila i službenim pismom 21. maja da imamo nastavak pregovora, ali mi smo protiv toga da se sporazumi dele na manje i više važne. Za nas su svi sporazumi jako važni i svi oni bi trebalo odmah da se sprovedu. Nismo videli kod Srbije da hoće to da uradi i zato nismo hteli da idemo samo na neku predstavu za Asocijaciju srpskih opština.“

Govoreći o tome da li može doći do promene formata dijaloga, Arifi kaže da bi trebalo da se „ide na to koji je format najbolji za efikasniji dijalog“.

„Ne radi se o formatu, već o efikasnosti. Mi se sada zalažemo da se sprovede, na primer, sporazum o energetici iz 2013., a sada je 2018. Trebalo bi da se pronađe bolji način kako da se sporazumi sprovedu brže i da imamo neki tempo. Što se tiče toga da se druge zemlje uključe, ako je to korak za unapređivanje, mi to podržavamo,“ dodao je.

Kozarev: Neistina

Od svog reaktiviranja za šta je odluku donela kosovska vlada, a za šta zvanični Beograd, sa druge strane, ističe da je EU dala mandat za rad, Upravljački tim održao je niz sastanaka. Danas se ovaj tim sastao sa predstavnicima opština sa srpskom većinom zaduženim za urbanizam, stambena pitanja i prostorno planiranje.

Ocenili su da je oblast prostornog planiranja, u kojoj će, kako se navodi u saopštenju – „prema Prvom briselskom sporazumu, Zajednica srpskih opština imati nadležnosti“ – jedan od ključnih elemenata funkcionisanja lokalnih samouprava i temelj budućeg razvoja opština i da bi morala da obuhvati oblasti urbanog i ruralnog planiranja, kao i oblast zaštite životne sredine.

Izlistali su i šta bi trebalo da obuhvata oblast urbanog i ruralnog planiranja buduće ZSO, te su ocenili da bi Statutom ZSO trebalo da bude obuhvaćena i oblast zaštite životne sredine i upravljanje prirodnim resursima i dobrima.

Na Arifijeve poruke je u međuvremenu reagovao zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev.

„Tvrdnja glavnog pregovarača Prištine Avnija Arifija da njegova strana nikada nije prekidala dijalog sa Beogradom i da Beograd nije ispunio obaveze preuzete Briselskim sporazumom ne može se nazvati nikako drugačije nego neistinom,“ naveo je u saopštenju dostavljenom medijima, podsećajući na, kako je rekao, „više neformalnih blokada“, te na to da je Priština „čak odlukom parlamenta privremenih institucija na KiM na više meseci zvanično obustavila učešće u dijalogu“.

„Tamošnja vlada početkom marta ove godine formalnom odlukom odbila je da uđe u proces osnivanja Zajednice srpskih opština,“ naveo je dalje Kozarev, dodajući da je Beograd sve svoje obaveze koje proističu iz Prvog briselskog sporazuma ispunio.

„I svaki pokušaj Prištine da uspostavljanje ZSO uslovi nečim što nije integralni deo tog sporazuma, jeste najogoljenija samovolja i izbegavanje obaveza preuzetih u pregovaračkom procesu. Po ko zna koji put naglašavamo da je Beograd dosledno opredeljen za dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje, kao i obostrana volja da se ono što se dogovori i sprovede,“ zaključio je Kozarev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.