Aranđelovdan obeležen u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena

Manastir Svetih Arhangela
Foto: RTK2

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan. Praznik je svečano obeležen u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.  

U klisuri Prizrenske Bistrice, na svega tri kilometra od Prizrena, nalazi se manastir Svetih Arhangela. U zadužbini Cara Dušana su se na Aranđelovdan i ove godine okupili vernici iz različitih krajeva KiM i Srbije.

Liturgiju je služio arhimandrit Stefan, iguman manastira Svetih Vrača u Zočištu uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

Za preostale Srbe u Prizrenu ovo je veliki dan i zbog činjenice da ih je za praznik znatno više.

“Raduje nas ovaj dan što nas okupi, tako da se na trenutke bar ne osetimo da smo usamljeni, nego ima još neko pored nas i sa nama”, rekao je Spasa Andrijević.

„Ranije je bilo mnogo više ljudi, više naroda, entuzijazma, danas mada nas je malo ipak smo srećni. Imam prijatelje i Albance i Turke, sa kojima se družim, sa kojima se posećujem, idem kod njih na Bajram, oni dolaze na Uskrs, na slavu, očekujem ih danas“, kaže Siniša Cvetković iz Prizrena.

Učenici i profesori prizrenske Bogoslovije redovno obilaze ovu svetinju i učestvuju na liturgijama.

„Uglavnom pevamo kad su neki događaji, pomažemo ocu Mihailu. Dolazimo radnim danima ili vikendom samo da sedimo, zbog lepote manastira“, rekao je Miloš Kostić iz Leskovca, učenik prizrenske Bogoslovije.

„Uvek je velika radost i veselje da dođemo na ovakvo mesto, možemo da se setimo naših predaka koji su ovde bili, koji su ovo izgradili i koji su nama ostavili ovo bogatstvo koje mi sada imamo. Naš zadatak je da mi čuvamo ovo što su oni nama ostavili, da negujemo i da prenosimo na dalje generacije, da pokažemo ljudima da je ovo naše i da nikada ne treba da padne u zaborav“, rekao je Arsenije Terzić, učenik Bogoslovije iz Kraljeva.

Za razliku od prethodnih, ove godine nije bilo organizovanog prevoza, a pored vernika manastirskoj slavi su prisustvovali i članovi muzičke grupe “Fenički biseri” iz Beograda, koji nisu krili svoje oduševljenje.

“Prvi put sam ovde, osećaj je neverovatan, posetili smo Gazimestan, pevali smo”, kaže Vasilije Anastisejević iz Beograda.

“Mi smo ovde prvi put. Pored negovanja tradicionalne, duhovne muzike bavimo se humanitasrnim radom tri godine, svake godine obezbeđujemo paketiće za decu sa KiM, prošle godine smo obezbedili muzičke instrumente za novo otvoreno odeljenje u Vitini, tim povodom smo i došli, juče smo imali koncert tamo, ovde smo stigli noćas”, rekla je Zorica Anastasijević iz Beograda.

Posle Sv.Nikole, ovo je najčešća slava kod Srba. Aranđelovdan je bila i krsna slava Nemanjića. Ovaj praznik se, kao seoska slava, obeležava i u Binaču nadomak Vitine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.