Apelacioni sud u Prištini: Ponavlja se suđenje Ivanoviću

Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku da se suđenje Oliveru Ivanoviću vrati na ponovni postupak, potvrdio je za KoSSev, Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić. Na ponovni postupak vraća se samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici. Iako je Ivanovićev tim odbrane zahtevao njegovo oslobađanje, u prvoj reakciji smatraju da i ova odluka može da bude dovoljna, kako bi Ivanović ponovo izneo dokaze da nije kriv. Ivanovićevi saradnici očekuju da lider GI SDP posle pune tri godine sada bude pušten iz pritvora kako bi se branio sa slobode.

Vlajić: Želeli smo da se mrcvarenje prekine, ali i ovo može da bude dovoljno

"Ukinuta je presuda Oliveru Ivanoviću što se tiče osuđujućeg dela za događaje navodnih ratnih zločina iz '99 i vraćena na ponovno suđenje. Što se tiće događaja iz 2000. u Kosovskoj Mitrovici, na Severu, za šta je on oslobođen, taj deo presude je potvrđen," objasnio je Vlajić.

15:25 – Đurić: Ivanović i dalje nije slobodan čovek

U reakciji na današnju odluku, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izrazio je žaljenje što se apelaciono veće nije potpuno ogradilo od ovog, kako je ocenio, političkog procesa. 

"Jer umesto da oslobodi Ivanovića ono je produžilo njegovu agoniju i status poslednjeg evropskog političkog zatvorenika," dodao je.

Đurić očekuje i da će se u ponovnom postupku Ivanović braniti sa slobode, potvrdivši da će Kancelarija za KiM i Srbija nastaviti da pomažu Ivanoviću i njegovoj porodici.

"Presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje samo u osuđujućem delu," kaže Vlajić.

On nije mogao da precizira kada će novo suđenje biti zakazano, dodajući takođe da se čeka i odluka o pritvoru, odnosno, da li će on ostati na snazi ili biti ukinut, kako bi se Ivanović branio sa slobode.

"Kakva će odluka o pritvoru biti, to zaista ne mogu da znam," kazao je on.

Odluke u vezi sa pritvorom i početkom novog suđenja, Vlajić očekuje da budu donete u narednih nekoliko dana.

"Ono što smo mi želeli jeste da Ivanović bude oslobođen i da se ovo mrcvarenje prekine. Međutim, i ovo može da bude dovoljno jer će on ponovo imati priliku da jednom sudiji koji je do sada bio gluv kaže i da ponovo iznese svoje dokaze da on to nije činio," istakao je Vlajić. 

Na naše pitanje da li je moguće da se ponovno suđenje poveže sa početkom rada Specijalnog suda, Vlajić je ovako odgovorio:

"Ne mogu u ovom trenutku da razmišljam o tome."

Božović: Nijedan svedok nije optužio Ivanovića, sada da se brani sa slobode

U prvoj reakciji nakon današnje odluke, Ivanovićeva najbliža partijska saradnica Ksenija Božović kaže:

"To je još jedan dokaz onoga što smo od samog starta tvrdili – da nijedan svedok nije optužio Olivera Ivanovića i nije dao nijedan zvanični dokaz. Na osnovu dokaza koje ne postoje, oni nisu mogli da donesu drugu odluku osim da vrate suđenje na ponovni postupak."

Božović je istakla da se sada nadaju pozitivnoj odluci da Ivanović bude pušten iz pritvora kako bi se branio sa slobode.

"Jedino što očekujemo sada, u ovom trenutku, a nakon odluke da se ponovi postupak, jeste da se Oliver Ivanović pusti kako bi se branio sa slobode," navela je Božović u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Ivanović je osuđen, 21. januara prošle godine, na devet godina zatvora zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovnuku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su kasnije i oslobođeni. Ivanovićeva odbrana je aprila prošle godine uputila žalbu Apelacionom sudu u Prištini, a ročište pred ovim sudom počelo je 11.oktobra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.