Apelacioni sud odbio žalbu na produženje pritvora Ivanoviću

Sudsko veće Apelacionog suda u Prištini odbilo je žalbu advokata Olivera Ivanovića na odluku o produženju pritvora do 27. oktobra, saopštili su iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda". Iz ove GI navode i da je odluku o produženju pritvora doneo "dežurni predsednik veća", što je, kako kažu, nepostojeća pravna instanca.

"Kao i u prethodnom periodu, Apelacioni sud je prosto prepisao odluke, apsolutno ne želeći ni da razmotri žalbu branioca. Brzina
kojom su odgovorili je prosto iznenađujuća, imajući u vidu ozbiljnost navedenih pravnih osnova na nezakonitost odluke o produženju pritvora," stoji u saopštenju SDP-a.

"Podsećamo javnost da je odluku o produženju pritvora doneo 'dežurni predsednik veća', što je nonsens prvog reda, pošto se radi o nepostojećoj pravnoj instanci," dodaju oni. 

Oni istovremeno poručuju da je ovakva odluka "skandalozna", jer predstavlja "nastavak demonstracije pravnog nasilja od strane EULEX-a" i šalje "nedvosmislenu poruku svima na Kosovu i Metohiji da vladavina prava ne postoji posebno kada su u pitanju prava Srba."

Ivanoviću je  24. avgusta pritvor produžen za još dva meseca, a nakon prethodnog produženja pritvora za 6. avgusta, on je započeo štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode. Ivanović je 14. avgusta iz pritvora prebačen u Zdravstveni centar, gde se i sada nalazi, da bi, posle gotovo 11 dana štrajka glađu, počeo da uzima tečnu hranu.

Uhapšen je 27. januara 2014, godine i na teret mu se stavlja da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticanje na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačić i profesorom Aleksandrom Lazovićem koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva. Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, a u pritvoru je, pored Ivanovića, ostao još Delibašić. Aleksandar Lazović i Nebojša Vujačić su nedavno pušteni da se brane sa slobode. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.