Apelacioni sud delimično usvojio žalbu Delibašićeve odbrane: Pritvor do 5. septembra

Apelacioni sud u Prištini je delimično usvojio žalbu branioca penzionisanog pukovnika MUP-a, Dragoljuba Delibašića – advokata Dejana A. Vasića i ukinuo rešenje Osnovnog suda u Mitrovici kojim je Delibašiću i pored prethodno određenog pritvora on ponovo produžen. Usvajanjem žalbe Delibašiću će pritvor trajati do 5. septembra, a ne do 6. oktobra kako je sud ranije odlučio.

"Sve do pravosnažnog oslobođenja gospodina Delibašića ne mogu da kažem da sam zadovoljan ovakvom odlukom, ipak delimično odobravanje žalbe povratilo je moju veru da zaista čitaju i razmatraju žalbe koje branioci podnose," rekao je Vasić u izjavi za KoSSev.

Pročitajte još

Ivanovića prebaciti u bolnicu; iako najavljeno, bez Đurića na protestu

Protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću: "EULEX-ov sud KAZAMAT"

Odluka da se Delibašiću produži pritvor za još dva meseca donešena je 6. avgusta, uprkos tome, što je već određeni pritvor isticao tek 27. avgusta, dakle 21. dan pre isteka određenog pritvora, a sličan slučaj je i kod drugog srpskog pritvorenika, Olivera Ivanovića. 

Apelacioni sud je, međutim, ukinuo poslednje rešenje o određivanju pritvora Ivanoviću i tako je vraćeno na snagu prvobitno rešenje prema kojem mu pritvor traje do 26. avgusta. 

Drgoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, sudi se po zajedničkoj optužnici, koju je podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova 11. avgusta 2014. godine, a u vezi sa ratnim zločinom i teškim ubistvom. Optužnica protiv petorice Srba je veoma opširna, na više od pedeset stranica i sva petorica se optužuju za zločine nad albanskim stanovništvom.

Iako je suđenje petorici Srba zvanično počelo 18. decembra prošle godine, Delibašić je uhapšen 4. februara 2014, devet dana nakon što je uhapšen i Oliver Ivanović, a proveo je, kao i Ivanović, gotovo dva meseca u pritvornom centru u Prištini, da bi 28. marta bio prebačen u pritvorni centar u Severnoj Mitrovici. Prebačen je nakon što je njegov branilac, advokat Miodrag Brkljač, podneo zahteve za premeštaj usled Delibašićevog ugroženog zdravlja, ali i kako je tada navođeno, pretnji i vređanja albanskih pritvorenika, te činjenice da je Delibašićevoj porodici, kao i braniocu, bio otežan odlazak u Prištinu i komunikacija sa njim.

Zahtevi Delibašićeve odbrane da se brani sa slobode uz garancije Vlade Srbije su sve vreme odbijani, a on i Ivanović su jedina dva preostala Srbina u pritvoru sa zajedničke optužnice petorice, kojima se u mitrovičkom kosovskom osnovnom sudu sudi za navodno počinjene ratne zločine.

Podsetimo, doo sada su u Severnoj Mitrovici održana dva protesta podrške Delibašiću i Ivanoviću gde su građani, gradonačelnici sa Severa, zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i pristalice SDP-a zahtevali da se dvojici Srba, koji se u pritvoru nalaze već 19 meseci, omogući odbrana sa slobode. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.