AP KiM: Priznanje Vulinu da je počasni građanin je devalvacija herojske odbrane grada Kosovske Mitrovice

Jučerašnju dodelu titule “počasnog građanina” Kosovske Mitrovice nekadašnjem šefu Kancelarije za KiM, a sadašnjem srpskom ministru za rad, socijalna i boračka pitanja, Aleksandru Vulinu, AP KiM nazvala je “političkim apsurdom”, devalvacijom petnaestogodišnje odbrane Severne Mitrovice, uručivanje priznanja partijskog druga partijskom drugu, ali i nelegalnom odlukom, jer ju je donelo Privremeno veće, a ne odbornici SO, koji su jedini legalni predstavnici da to i učine. Ova sada već opoziciona srpska organizacija optužila  je Vulina i da je kreator Briselskog sporazuma kojim se priznala nezavisnost Kosova, a Kosovo udaljilo od Srbije za najmanje sto godina. Postavlja se i pitanje kako se trošio novac po pitanju postavljanja kamera u Kosovskoj Mitrovici, kao i o navodnom trošenju više miliona evra za kupovinu opreme za Civilnu zaštitu.

“Kosovska Mitrovica je grad koji je zadnjih petnaest godina postao jedan od centara otpora u odbrani celovitosti srpske države ugrožene od strane Zapada i NATO pakta. Dodela jednog ovakvog priznanja Aleksandru Vulinu je devalvacija herojske odbrane Srba grada Kosovske Mitrovice i ruganje svim izginulim, čija se imena nalaze na spomeniku pored čuvenog mitrovačkog mosta. Aleksandar Vulin je jedan od kreatora Briselskog sporazuma koji u suštini znači priznavanje nezavisnog Kosova i udaljavanje Kosova od svoje matice Srbije za najmanje stotinu godina,” navodi se u saopštenju AP KiM.

U saopštenju se podseća i na navodne rezultate Vulinovog rada na Kosovu od 2011. godine:

“Važno je podsetiti građane Srbije da se Aleksandar Vulin prvi put pojavio na severu Kosova 2011. godine, držeći na barikadama vatrene patriotske govore protiv tzv. Borkovih dogovora i protiv uspostavljanja granice između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Tokom 2012. i 2013. godine, kao direktor Kancelarije za KiM, u delo je pretočio sve Borkove dogovore i napravio klasičnu granicu između uže Srbije i Kosova i Metohije. Posle potpisivanja Briselskog sporazuma lio je krokodilske suze nad sudbinom Srba na Kosovu i Metohiji i podneo je navodno ostavku na mesto direktora Kancelarije, da bi ubrzo posle toga organizovao peticiju među Srbima južne srpske pokrajine koji su ‘želeli’ da se on vrati da bi ih on normalno poslušao.” 

 


Odluku da Vulin bude počasni građanin Kosovske Mitrovice doneo je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, a ministru su sinoć na svečanosti, koja je upriličena u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka, dodeljeni povelja, plaketa i ključ grada.
 
Vulinu su priznanja uručili predsednik privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i koordinator Civilne zaštite za sever Kosova, Stevan Pavićević.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.