AP KiM: K. Mitrovica bez kamera na koje je Vulin utrošio gotovo 106.000.000 dinara

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Srbije, Aleksandar Vulin, navodno je za nabavku i postavljanje nadzornih kamera u Kosovskoj Mitrovici 2012. godine, utrošio gotovo 106 miliona dinara, što je skoro milion evra, saopšteno je iz AP KiM. On je tada bio šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Iz ove organizacije dalje tvrde da je uplata od 106 miliona dinara izvršena avansno – 100% i bez tendera, a da kamera zapravo nema u Kosovskoj Mitrovici. Nabavka kamera, međutim, kako tvrdi ovaj organ, nije jedini "problematičan posao" tadašnje Kancelarije za KiM, već su to i kupovina uniformi, radnih odela, odeće i obuće, kao i vozila za više od šest stotina pripadnika civilne zaštite u ovom gradu. O kupovini kamera i načinu poslovanja Kancelarije za KiM, obavešteni su anketni odbor koji se bavio proverom trošenja sredstava iz budžeta Republike Srbije u proteklim godinama, kao i Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, navodi AP KiM. Međutim, "Odbor se nije bavio ovim pitanjima, jer su iz Kancelarije za KiM stizali odgovori da je to 'državna tajna', a anketni odbor nije želeo upravo iz stranačkih razloga da se bavi finansijama Kancelarije za KiM," dodaje AP KiM u saopštenju. Uz saopštenje priložen je i isečak navodnog ugovora za nabavku kamera ove Kancelarije iz vremena kada je njom upravljao Aleksandar Vulin, kao i opštine Zvečan, a preko koje je navodno izvršen transfer novca.
 
"Iako je tokom predizborne kampanje, tokom 2012. godine, predsednik Vlade i predsednik Srpske napredne stranke govorio da će samo kroz javne nabavke uštedeti 600 miliona evra, stvarnost je sasvim drugačija. Aleksandar Vulin je za nabavku i postavljanje kamera u Kosovskoj Mitrovici potrošio 106 miliona dinara, ili skoro milion evra, uz avans od 100%, bez ikakvog tendera. Kuriozitet je da tih kamera u Mitrovici nigde nema, a neposredno posle tog posla, ministar je rešio svoje stambeno pitanje u Beogradu. Ovo nije ništa novo, o tom poslu i načinu funkcionisanja Kancelarije za KiM govorilo se i na sednicama Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, ali iz Kancelarije su stizali odgovori da je to državna tajna," navodi se u saopštenju iz AP KiM koje je potpisao potpredsednik ove skupštine, Dobrosav Dobrić.
 

Pročitajte još: 

Javno pismo građanina Kosovske Mitrovice ministru Vulinu: Ministre, zašto nam ukidate penzije?

AP KiM: Priznanje Vulinu da je počasni građanin je devalvacija herojske odbrane grada Kosovske Mitrovice

Vulin počasni građanin Kosovske Mitrovice

U saopštenju se podseća i na navodne druge finansijske malverzacije Kancelarije za KiM u vreme kada je njen direktor bio Aleksandar Vulin:

 
"Nabavka kamera nije jedini problematičan posao Kancelarije za KiM, nego je to i kupovina uniformi, radnih odela, odeće i obuće – vozila za više od šesto pripadnika civilne zaštite, što je opet Kancelarija proglasila za državnu tajnu."
 
AP KiM, međutim ističe i da je Skupština Srbije formirala anketni odbor da bi utvrdila način trošenja novca iz budžeta države Srbije namenjenih Kosovu i Metohiji, ali i da ovaj odbor "iz stranačkih razloga" nije želeo da se bavi finansijama Kancelarije za KiM i dodaje: 
 
"Neobično je i to da se Aleksandar Vulin predlaže za počasnog građanina Kosovske Mitrovice, imajući u vidu sumu od milion evra kojom je oštetio sam grad."
 
U nastavku pogledajte fotografiju isečka navodnog ugovora za nabavku kamera Kancelarije za KiM i opštine Zvečan, preko koje je navodno izvršen transfer novca.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.