Ansambli „Venac“ i „Kolo“ juče u Beogradu o međusobnoj saradnji

FOTO: Ansambl „Venac“

Direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ dr Zdravko Ranisavljević, primio je juče u Beogradu predstavnike Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ na čelu sa direktorkom Snežanom Jovanović.

Tokom ovog razgovora definisani su zajednički strateški prioriteti, koji će biti osnova budućeg protokola o međusobnoj saradnji navedenih ustanova kulture.

„Ansambl ‘Venac’ iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, danas je nakon dužeg niza godina ponovo došao u svoju kuću u Beogradu. Ponosan sam na moje prijatelje, umetnike iz ‘Venca’, koji svakim danom svog rada i postojanja brane identitet srpskog naroda na KiM u institucionalnim okvirima. Njihova energija i nadahnuće svima nama u Nacionalnom ansamblu ‘Kolo’ predstavljaju podstrek i motiv da od sebe dajemo uvek i samo najviše“, kazao je dr Zdravko Ranisavljević.

Sa druge strane, direktorica Snežana Jovanović, naglasila je da je za profesionalnu folklornu scenu u Srbiji veoma bitno da je Ansambl „Venac“ juče dogovorio saradnju na višem nivou sa Ansamblom „Kolo“.

„Ova saradnja je bitna za dva državna ansambla Republike Srbije. Verujem da će Venčev dugogodišnji stručni saradnik etnokoreolog Zdravko Ranisavljević, a sada direktor ‘Kola’, sa celim ansamblom sigurno obezbediti uslove da folklor zasija mnogo lepše u Srbiji i svetu. Bolji ambijent za folklor ćemo zajedno graditi, a kao ustanove kulture Republike Srbije to ćemo nastaviti uz veliku podršku našeg resornog Ministarstva kulture,“ istakla je Snežana Jovanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.