Ansambl Venac u novu godinu zakoračio sa prvom digitalizacijom

Ansambl Venac prvi dan nove godine dočekao je sa novim centrom za digitalizaciju, i tako postao prva srpska kulturna ustanova na KiM-u koja će digitalizovati svoj administrativni i umetnički rad.

Proces ukupne vrednosti od dva miliona dinara je zvanično započeo juče, a tokom – sada već prethodne, ovaj ansambl kupio je računarsku i elektronsku foto i video opremu u vrednosti od milion dinara.

Кupljeni su takođe i licencirani programi za audio i video montažu, kao i program za muzičko komponovanje. Dvoje zaposlenih za proces digitalizacije prošli su već tromesečnu obuku.

Prvi proizvodi Centra za digitalizaciju su novi sajt Venca (www.ansamblvenac.rs) kao i video spotovi sa čijom se promocijom kreće već od ovog meseca.

U toku je priprema novog digitalnog projekta, ali starog naziva, „Zaigraj i Ti kolo“.

Venac će u narednoj godini uložiti još milion dinara za dodatne tehničke uslove Centra za digitalizaciju, a sve u cilju zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa sa prostora Кosova i Metohije.

Za formiranje ovog centra zaslužno je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje inače finansira Venac kao državnu kulturnu ustanovu i time pomaže da se bogato nematerijalno kulturno nasleđe Кosova i Metohije maksimalno zaštiti i sačuva ali i prezentuje svetu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.