Ansambl „Venac“ i prevoznik iz Gračanice organizovali još jednu ekskurziju za mališane sa Kosova

Skijanje Kopaonik
FOTO: Venac

Mališani sa centralnog Kosova boravili su na Kopaoniku od 13. do 15. januara gde su u organizaciji ansambla narodnih igara i pesama „Venac“ i Agencije za prevoz „KIMKO“ iz Gračanice, pohađali školu skijanja.

Izabrano je 15 mališana iz opštine Gračanica, uzrasta od 7. do 17. godina, koja pohađaju Školu folklora u Ansamblu „Venac“ i njihova braća i sestre, a koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica, bez oba ili sa jednim roditeljem.

Trodnevnu školu skijanja na Kopaoniku pomogla je kompanija Skijališta Srbije koja je donirala besplatne ski-paseve.

Za prevoz je bila zadužena agencija „KIMKO“, a mališane su podučavala besplatno tri diplomirana profesora fizičkog vaspitanja – Nenad Rusimović iz Dobrotina, Milan Rašić iz Lepine i Slobodan Vasić iz Donje Brnjice.

Organizatori nisu bili u mogućnosti da obezbede smeštaj na Kopaoniku, usled čega su deca svakog dana ujutru putovala a u večernjim satima se vraćala za Gračanicu.

To deci nije smetalo, već su iskoristila priliku da se druže i tokom prevoza, poručuju organizatori.

Ansambl Venac kao glavni organizator humanitarne akcije pokrio je troškove za iznajmljivanje ski-opreme koji su bili minimalni – svega 100 evra i to zahvaljujući Agenciji za rentiranje opreme na Kopaoniku koja je simbolično naplatila troškove.

„Da smo morali da platimo sve troškove ovog projekta – trodnevne škole skijanja, oni bi iznosili 5.000 evra ali u ovom slučaju, zahvaljujući dobrim ljudima iz KIMKO-a, Skijališta Srbije i profesorima fizičkog vaspitanja, humanitarna akcija koštala nas je samo dobre volje i izdvojenog vremena za decu“, poručili su.

Navode da su roditelji, a prvenstveno deca, presrećni i zahvalni zbog toga što su dobili priliku da nauče da skijaju i uživaju u zimskim čarolijama na Kopaoniku.

Inače, ovih 15 izabranih mališana je prošle godine išlo na besplatno letovanje na more u Kotor u organizaciji Ansambla Venac, pokroviteljstva Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske i podrške od strane agencije KIMKO i Eparhije raško-prizrenske.

Ansamb Venac i ovaj prevoznik iz Gračanice organizovali su i početkom januara putovanje za takođe 15 mališana sa Kosova. Oni su boravili na Kopaoniku i u Rajskoj Banji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.