Anketa: 58% građana Srbije podržava dijalog BG-PR uz posredovanje EU

Većina građana Srbije je za pridruživanje Evropskoj uniji i vide je kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, pokazala je anketa koju je sprovela Ninamedia za Delegaciju EU u Srbiji, saopštio je EU Info centar u Beogradu.

Pristupanje Srbije EU podržava 54 odsto ispitanika, dok je jedna trećina protiv, pokazala je ova anketa.

Računajući samo one koji su izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata 62 odsto prema 38 odsto u korist pristupanja EU.

Najveći proevropski segment stanovništva čine mladi (18-29 godina) sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Na pitanje kako bi glasali, ako bi se danas organizovao referendum o pristupanju Srbije EU, 52,3 odsto ispitanika reklo je „za“ dok se 32,6 odsto izjasnilo „protiv“. Da ne bi glasali reklo je 8,4 odsto ispitanika, njih 6,2 odsto nije sigurno a 0,5 odsto odbilo je da odgovori.

Anketa ujedno pokazuje da ukupno 58% građana podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Istovremeno, građani veruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU, za kojim sledi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, rezultati su ankete Ninamedia.

Građani Srbije vide EU kao ključnog ekonomskog i političkog partnera kada su u pitanju trgovina i investicije – 42.7%, zaključuje se na osnovu ankete. Ujedno, više od 50% građana smatra da će oni lično kao i država Srbija ulaskom u EU ostvariti više prednosti nego nedostataka.

Više od 40.9 odsto ispitanika kazalo je ujedno da je EU najveći donator u Srbiji.

Rusiju kao najvećeg donatora vidi 32.4 odsto građana, a Kinu 20.02. Sledi potom SAD, Turska, Nemačka i Japan, dok 0,5 odsto ispitanika smatra da je to Novak Đoković.

Istraživanje je sprovedeno u junu 2021. na uzorku od 1211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu (CAPI – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da veoma ohrabruju rezultati poslednje ankete javnog mnjenja.

„Većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije. Dodatno, više građana veruje u našu snažnu posvećenost da nam se Srbija pridruži kao članica EU. To nas dodatno motiviše da nastavimo da gradimo snažnije veze i angažujemo se u svim poljima radi bržeg i potkrepljenog procesa pristupanja EU”, navodi ambasador Fabrici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.