Andrejić: U Briselu pregovori a ne dijalog, Đurić i Hiseni ozbiljni pregovarači


Božidar Andrejić, novinar Danasa, rekao je u Novom danu da se mnogo priča o tome šta će biti 4. septembra u Vašingtonu, dok se s druge strane previđa ono što je bilo ranije zakazano – nastavak pregovora u Briselu. Ističe da, prema informacijama koje ima, a suprotno utisku u javnosti, delegacije koje odlaze u Brisel su veoma pripremljene i ostavljaju utisak ozbiljnih pregovarača.

„Ovde se često govori da to nisu pregovori nego dijalog. Međutim, stiče se utisak da to jesu pregovori jer se u Briselu razgovara po tačno predviđenim pravilima i rokovnicima, što se zove agenda. Stvar sa nestalima je završena, nastavlja se priča o ekonomiji i raseljenima. To jesu dosta temeljni razgovori“, rekao je Andrejić u Novom danu.

On objašnjava da je razlika između dijaloga i pregovora u tome što pregovori znače da ja nešto nudim, a ti na to pristaješ ili ne pristaješ, dok je dijalog neobavezujući razgovor.

„Ako razgovor ide u pravcu da se čine nekakvi ustupci, onda nije baš prijatno da se zna šta je ko ustupio. A dijalog može da znači sve i ništa“, napominje gost Novog dana.

Prema njegovoj oceni, podignuta su očekivanja da će se u Vašingtonu nešto desiti, a iznenađenje može da bude „sama iznenađujuća pojava i uputstva svojeglavog Grenela“.

Novinar Danasa kaže da se „nekakav papir priprema“ i dodaje da je to „notorna stvar o kojoj se ne govori“.

„Ono o čemu se priča temelji se na ozbiljnim pripremama i ekspertizama. Delegacije u Briselu su veoma pripremljene i utisak u Briselu je da su u njima ozbiljni pregovarači. Protivno utisku iz javnosti da Marko Đurić ništa ne zna, a Skender Hiseni je druga strana pa je dostojna omalovažavanja“, rekao je Andrejić.

Upitan o izjavama predsednika da će o Kosovu narod odlučivati i mogućem referendumu o kosovskom pitanju, novinar Danasa kaže da u slučaju referenduma Vučić mora da vodi računa „kako predriblati narod da ne sazna šta se iza brda valja“.

On smatra da postoji razlika između toga kako teče sam proces pregovora i toga kako se predstavlja u javnosti, bilo srpskoj, bilo kosovskoj.

„Tipičan primer je podignuta priča da je nova faza dijaloga zapravo nešto što je ultimatum koji će se staviti pred Srbiju. Onda se na talasu toga daju pojačane izjave prema drugoj strani. A taj ultimatum lebdi nad javnošću da se kaže ‘pa eto, na nešto smo morali da pristanemo iako smo nezadovoljni. Poslednjih nedelja i meseci Vučić posebno potencira taj deo priče… moramo da pristanemo na teške dogovore, ali nećemo priznati Kosovo. Ta mantra govori da neće biti lako i time se unapred alibiraju izvesni ustupci“, smatra gost Novog dana.

On dodaje da, ipak, nije ustupak sve što se u javnosti tako tumači i da stvari koje olakšavaju život nisu ustupci.

„Stvaramo atmosferu da je težnja za normalnošću ustupak“, napominje Andrejić.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.