Anđelka Ćup, Aleksandra Arsić, Ivana Vanovac, Jovica Karadžić i Nebojša Đokić – prvi dobitnici godišnjih nagrada DNKiM

novinari kamera press mediji
FOTO: KoSSev

Urednica portala „Gračanica onlajn“ Anđelka Ćup, snimatelji „Nju presa“ Jovica Karadžić i Nebojša Đokić, novinarka „Radija KiM“ Aleksandra Arsić i novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac prvi su dobitnici godišnjih nagrada Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu u kategoriji štampanih i onlajn medija dodeli Anđelki Ćup za uređivanje portala „Gračanica onlajn“.

Kako je žiri obrazložio, uređivački koncept ovog lokalnog medija izdigao se iznad ostalih pristiglih predloga, „jer i u kosovskometohijskim uslovima opstaje, sazreva i raste u skladu sa profesionalnom novinarskom praksom“.

„Gračanica onlajn informiše, analizira, dokumentuje, kreira stavove javnosti, s dozom nezavisnosti, koja se na KiM može poistovetiti s novinarskom hrabrošću. Rame uz rame sa dnevnom politikom, ovaj medij srpskoj zajednici donosi autentične priče sa terena, rečima ali i slikom, jer imaju bogatu foto i kvalitetnu video produkciju“, navodi se u obrazloženju.

Interni etički kodeks medijske kuće „Gračanica onlajn“, žiri je ocenio kao izuzetan i redak primer primene konkretne etike u novinarstvu. Iako Savet za štampu sprovodi kampanju uvođenja internih etičkih kodeksa, ova praksa sporo oživljava, istakao je žiri.

Ovaj četvoročlani žiri odlučio je i da nagradu za rad na radiju podele dve novinarke – Aleksandra Arsić i Ivana Vanovac.

Radijski prilog Aleksandre Arsić – „Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“, emitovan na Radiju KiM, opisuje život dve romske porodice u Kuzminu, kraj Kosova Polja, kojima su domaćinstva poplavljena u novembru prošle godine. Arsić je, ističe žiri, verno dočarala strahote koje su snašle ove dve porodice.

„Da muka na muku ide, život neprestano dokazuje, a novinarsko je umeće da se ti mučni prizori, bez slike, samo rečima i tonom, dočaraju građanima koji nisu bili na licu mesta. Vapaje za pomoć od porodica koje su u danu sve izgubile autorka prenosi do nadležnih, kojima ukazuje na problem i potrebu da pomognu, što je i posao dobrih novinara, ali nažalost, ta naša misija ne urodi uvek plodom“, navodi se u obrazloženju.

Radijska priča Aleksandre Arsić i reportaža Ivane Vanovac, prema oceni žirija, zbog autentičnosti zavređuju epitet najboljih. Kao priču koja prikazuje ljudsku priču i običaje na Kosovu i Metohiji, žiri je nagradio reportažu „Dudin krš – simbol kršne Dudine tuge“, autorke Ivane Vanovac.

„Nagrađena reportaža sadrži sve elemente kvalitetne reportaže – dobru temu, naraciju, dinamiku, novinarski izraz i prateću multimediju, pogotovo kada je reč o odabiru muzičke podloge koja priču prati i pojačava, dajući joj bogatstvo izraza. Nismo ostali ravnodušni na priču o tragičnoj ljubavi i svemu što je pratilo ovu istinitu priču, a ne legendu, kako u reportaži svedoče retki koji danas žive nadomak Dudinog krša“, navodi se u obrazloženju za nagradu.

Najviše prijava pristiglo je za kategoriju televizijsko novinarstvo. Dominirale su životne priče sa temama koje su aktuelne na području KiM, a nagradu su dobili snimatelji televizijske priče “Gračanica i Lipljan na rubu egzistencije” – Jovica Karadžić i Nebojša Đokić.

Autorka ove televizijske priče, Katarina Marinković, predložila je za nagradu dvojicu kolega.

„Ova dvojica snimatelja su izuzetnim kadrovima dočarala široj javnosti život ljudi u kontejnerskom naselju Padalište u Gračanici i selu Topličane u opštini Lipljan, koji se može nazvati svakako, samo ne životom. Kompozicija, dinamika snimaka, jasni i perfektno odabrani kadrovi, koji ulaze u samu srž neuslova i ljudske patnje, na žiri su ostavili jak utisak i potvrdili pravilo da slika govori više od mnoštva reči“, navodi žiri.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Olivera Milošević, Predrag Rava, Milan Vlajić i Svetislav Dimitrijević.

Inače, ovo su prve nagrade koje DNKiM dodeljuje za novinarski rad. Osim godišnjih nagrada, DNKiM je dodeljivao i „Beli božur“ za najbolju, kao i „Crni božur“ za najgoru saradnju sa medijima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.