Anarhija u upravljanju javnim novcem na severu

Izvor: Koha.net ( tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na Severu Kosovo vlast je ilegalna, potvrdio je glavni revizor u svom izveštaju za četiri opštine koje se nalaze na teritoriji naseljenoj uglavnom Srbima. Stanovnici ne plaćaju porez, opštine se ne pridržavaju zakona državnog budžeta.

Iako Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok dobijaju sredstva iz državnog budžeta, oni održavaju snažne veze sa Srbijom i osporavaju kosovsku državnost.  Krajem 2013. godine predstavnici tih opština su došli na vlast putem izbora koje je organizovalo Kosovo. Ali oni i dalje odbijaju da rade po kosovskim zakonima, piše danas "Koha Ditore".

U podnetom izveštaju za Zvečan i Leposavić utvrđeno je da ove opštine nemaju ažurirane propise za prikupljanje prihoda, odnosno poreza i nadoknade. To pokazuje da se prikupljanje prihoda i dalje vrši na osnovu propisa UN misije na Kosovu, UNMIK-a, koji su zastareli. Kosovo je promenilo  propise ove misije zakonima izglasanim u Skupštini (ostatak teksta s emože pročitati u štampanom izdanju Koha Ditore)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.