Mitropolit Amfilohije nakon litije: Ovde branimo pre svega svetinje na KiM, pa u Crnoj Gori

Priznanje Kosova je zločin koji je počinila aktuelna crnogorska vlast, priznavši „nepostojeću državu Kosovo“, odrekavši se „srca Crne Gore iz vremena Kralja Nikole“. „A sada donose zakon da hramovi koji su za vreme Kralja Nikole bili u Crnoj Gori, pripadaju njima, a već su se odrekli i Pećke Patrijaršije i Dečana i Gračanice i Metohije“, poručio je večeras pred više hiljada vernika mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Amfilohije se večeras obratio nakon litija, koje su posle tri meseca pauze zbog pandemije koronavirusa sada nastavljene.

Litije se održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi o vjeroispovijesti.

I dok mediji javljaju da je skup obezbeđivala policija, mitropolit je saopštio da su od njega i protojereja Mirčete Šljivančanina iz policije zatražili da se građani ne okupljaju ispred hrama, te da je sveštenik pozvan da ide u policiju.

Vlastima Crne Gore poručio je da je on jedini koji treba da odgovara, te da ako nekog privode, da privedu njega umesto sveštenike.

A inspektoru koji je upozorio sveštenika i za kojeg, kako kaže, čuje da je sa Kosova, iz Peći, bi poručio:

„Da ovo što mi ovde radimo, ovaj narod – braneći svetinje ovdje, prije svega branimo svetinje na Kosovu i Metohiji, pa onda i u Crnoj Gori“.

Priznanje Kosova je zločin, kazao je mitropolit, podsećajući više puta na to da je „taj zločin“ počinila aktuelna crnogorska vlast, priznavši „nepostojeću državu Kosovo“, odrekavši se „srca Crne Gore iz vremena Kralja Nikole“.

Potom je objasnio da prema „bezakonom zakonu“, protiv kojeg inače protestuju pravoslavni vernici, suštinski sve što je crkva posedovala do 1918, treba da pripadne sadašnjoj Crnoj Gori.

„A sada donose zakon, da hramovi koji su za vreme Kralja Nikole bili u Crnoj Gori, da oni sada pripadaju njima, a već su se odrekli i Pećke Patrijaršije i Dečana i Gračanice i Metohije“, rekao je Amfilohije, podsetivši da je „taj prostor pripadao Crnoj Gori onda kada se ona zvala Zetska banovina, sve do 1945. godine“.

„Otkud njima pravo i takvo bezumlje, i zašto se onda čude otporu ovoga naroda, jer treba imati u vidu da se narod odupire i protiv onog zločina koji je izvršen na KiM-u, gde je srušeno 150 hramova“, dodao je.

„Ja sam svedok toga“, poručio je mitropolit, te je podsetio na to da on kao egzarh pećkog trona boravi često u metohijskim manastirima, ali i je podsetio i na 1999 godinu.

„Ja sam svedok toga, kada sam sahranjivao mučenike pobijene, Maricu Mirić, Milevu… i decu zaklanu u Goraždevcu i na drugim mestima, u vreme kada je 250 hramova srušeno od onih koje je ova vlast, ne država, ova vlast, priznala kao da to pripada njima. Ima li tu logike, pameti, razuma“, upitao je Amfilohije.

Kritikovao je period „komunizma, lenjinizma i marksizma“, zbog nedostatka sloboda, dok iskazivanje vere, mitropolit vidi kao duh slobodnih i mladih ljudi. „Narod se oslobodio“, kaže.

Večeras je u nekoliko crnogorskih opština i gradova, nakon tri meseca, nastavljeno organizovanje skupova i litija, u znak protivljenja Zakonu o slobodi vjeroispovesti i nepostignutog dogovora sa crnogorskom vladom o obustavi njegove primene. Litije su prethodno obustavljene zbog koronavirusa.

Iz crnogorske policije je prethodno saopšteno da će obezbeđivati sve skupove koji budu bili uredno prijavljeni. Okupljanja nisu bila dozvoljena u Bijelom Polju i Pljevinama jer nisu na vreme prijavljena, javljaju crnogorski mediji.

Kako prenosi RTCG, vernici u Nikšiću su krenuli u šetnju, iako litija nije dobila dozvolu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.