„Amerikanci ne zovu u Belu kuću ako Beograd i Priština nisu već videli sporazum i prihvatili da ga potpišu“

Amerikanci ne zovu u Belu kuću ako Beograd i Priština nisu već videli sporazum i prihvatili da ga potpišu, izjavila je za N1 srpska političarka sa Kosova Rada Trajković, komentarišući najavu specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela da će se predstavnici dve strane sastati 27. juna u Vašingtonu.

Poziv Ričarda Grenela i putovanje Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Vašington, podrazumevaju prihvatanje i potpisivanje sporazuma o Kosovu, rekla je Trajković u Novom danu TV N1.

„Ono što je za nas problem jeste da se to održava 27. juna, uoči Vidovdana, možda baš na Vidovdan, s obzirom na vremensku razliku. Mi ne znamo šta je u tom dokumentu“, kazala je Trajković uz ocenu da predsednik Kosova Hašim Tači pokušava da izdejstvuje aboliciju za ratne zločine, a da su Vučić i Trampova administracija spremni da mu to daju.

Netransparentnost ne može da ponudi stabilnost regiona, etnički pristup ne može da ponudi stabilnost regiona

Upitana šta onda predsednik Vučić očekuje zauzvrat, Trajković je rekla da on „nudi sve, a traži opstanak na vlasti“.

„Već dugo pratim politiku gospodina Vučića, i kada slušam analitičare koji govore da on može sa svima da pregovora, mislim da ne može. On nema politiku“, rekla je gošća Novog dana.

Srbija je predstavljena kao švedski sto – ko dođe uzima šta hoće, a on (Vučić) je konobar koji uzima bakšiš i stavlja u džep

Vučić je juče razgovarao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a Trajković je uverena da je pokušao da izdejstvuje podršku za dogovor u Vašingtonu. Podsetila je na Putinovu izjavu o zauzimanju aerodroma Slatina u Prištini, posle NATO bombardovanja 1999. godine – da ruska vojska tamo neće moći da ostane, ali da će dobiti nešto za izlazak.

„Bojim se da traže nešto za sebe, a ništa za nas. U vrlo smo teškoj situaciji“, upozorila je Trajković.

Potpis u Vašingtonu nas dovodi u sukob sa EU

Uverena je i da se sporazum u Vašingtonu sprema „iza leđa“ Evropske unije i smatra da to može dovesti Srbiju u sukob sa Briselom i francuskom predsednikom Emanuelom Makronom koji je nedavno pružio „vrlo snažnu“ podršku izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

„Gde je (Makron) opredeljen da Tači i Vučić dođu u Pariz i da se tamo obave pripreme i počne se sa pregovorima, što znači da su Nemačka i Francuska postigle konsenzus o rešavanju pitanju Kosova“, istakla je Trajković.

Sukob sa Makronom je, prema njenim rečima, veliki rizik za Srbiju, a SAD i Kina ne mogu finansijski da pomognu Srbiji koliko EU koja je, kako je rekla, dosad imala ekonomski suverenitet na Zapadnom Balkanu.

„Lajčak (u Beograd) dolazi sa upozorenjem, najverovatnije i ponudom, ali sa upozorenjem koje treba ozbiljno da shvatimo. Mi smo deo evropskog kontinenta, mi smo ti gde je najdominantiji ekonomski faktor iz EU. EU je u velikim pregovorima da poveća svoj budžet, a mi se odlučujemo za ovaj potpis u momentu kada Tači nema podršku ni 14 odsto Albanaca“, upozorila je.

Građani da ne daju legitimitet Vučiću na izborima

Trajković je stoga pozvala građane Srbije da 21. juna ne izađu na izbore i ne daju Vučiću legitimitet da, kako je rekla, Srbima oduzme pravo na Kosovo i Metohiju. Kazala je i da su Srbi na Kosovu uplašeni za svoju budućnost i da ne razmišljaju o statusu.

„Oni su uplašeni za svoju budućnost i zaista ne znam da li uopšte razmišljaju o statusu. Vidite da na dnevnom nivou imamo stradanja Srba, prebijanja, paljenja kuća, krađe, maltretiranja…niko ne reaguje, to je poruka posebno za enklave, to je poruka da se sele (…) Pa mi živimo već više godina, decenija u destabilizaciji. A Srbi sa Kosova, ja ne bih kazala da su ovo poslednji izbori. Ja umem da kritikujem nekada Srbe sa Severa Kosova, jer mi u enklavama opstali smo zahvaljujući crkvi, i vera i veza sa crkvom je bila snažna.

Možda ću reći neku jeres i povrediti Srbe sa Severa ali nas je čuvala crkva, a Srbe sa Severa srpske službe. Tako da smo mi više vernci pa bih kazala Slaviši pusti da i Bog nešto odradi

Volela bih da se Srbija probudi, iako je duboko uspavana, počevši od SPC u koju smo se nadali osim dela koji vodi eparhiju Raško-Prizrensku, mislim na vladiku Teodosija, oca Savu, monaštvo SPC, kazala je Trajković.

„Ostali deo, posebno eparhije u Srbiji, one su ucenjene nekim aferama, pričama…razrušene su nam sve institucije koje imaju kredibilitet da stanu i da traže javnosti na uvid sporazum koji govori o budućnosti Srbje“.

Upitana gde je onda prostor za dogovor Srba i Albanaca, Trajković je rekla da kompromis uvek podrazumeva bolna rešenja, a da je u slučaju Kosova – gde je za Albance sve manje od nezavisnosti destabilizacija, i sve što bi dobili Srbi destabilizacija – teško izvodljiv. Zato, prema njenim rečima, treba početi od nečega što podrazumeva pomirenje dve strane – od slobode kretanja, institucionalne saradnje i borbe protiv kriminala i korupcije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.