Američki stručnjaci: Naglo širenje infekcije među potpuno vakcinisanima, ali i zaštita od težeg oblika bolesti

FOTO: KoSSev

Oko 25 odsto stanovnika losanđeleskog okruga koji su se od maja do 25. jula zarazili novim koronavirusom, bilo je potpuno vakcinisano i to je bilo razdoblje naglog širenja veoma zaraznog delta soja, objavili su u utorak američki zvaničnici, ali i dodali da je u skoro 97% vakcina zaštitila od težeg oblika bolesti.

Podaci objavljeni u nedeljnom izveštaju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju naglo širenje infekcije među potpuno vaksinisanima.

U CDC su želeli da utvrde da li je Amerikancima potrebna treća doza vakcine protiv kovida-19 kako bi bili snažnije zaštićeni.

Vladini naučnici su prošle nedelje napravili strategiju revakcinisanja koja bi trebalo da počne 20. septembra.

Novi podaci objavljeni u utorak obuhvataju više od 43.000 prijavljenih slučajeva infekcije među stanovnicima losanđeleskog okruga starijih od 16 godina.

Njih 10.895 ili 25,3 posto bilo je potpuno vakcinisano, 1.431 ili 3,3 posto bilo je delimično vakcinisano, a 30.801 ili 71,4 posto nevakcinisano.

Vakcina je ipak zaštitila od težeg oblika bolesti.

Istraživanje pokazuje da je 3,2 posto potpuno vakcinisanih koji su bili zaraženi virusom bilo hospitalizovano, tek 0,5 posto bilo je lečeno na odeljenjima intenzivne nege, a 0,2 posto je bilo priključeno na respirator.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.