Američki senatori – Srbija da uskladi svoju politiku sa EU, Vučić: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od naših prioriteta

FOTO: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom. Unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. A šta kažu senatori, i ko su oni?

Kako je saopšteno iz predsedništva Srbije nakon sastanka, Vučić je sa senatorima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Zahvalio se senatorima na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

„To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije“, istakao je.

Naglasio je privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija i drugim međunarodnim telima, navedeno je u saopštenju za medije.

„Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je takođe Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

Senatori su posle sastanka naglasak stavili na odnose Srbije ka Rusiji.

Poruke senatora

Kako javlja TV N1, poruka je da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost, a Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

„Razumemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu istoriju, ali nadamo se da ćemo sa Srbijom nastaviti da radimo kako bi Rusiji dali jasnu poruku“, kazao je senator Marfi.

Senatorka Džin Šahin je dodala da se ovom posetom naglašava važnost Zapadnog Balkana za SAD, „posebno u ovo vreme koje je kritično za evropsku istoriju“.

„Nadamo se da će demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u tom ničim izazvanom ratu“, kazala je Šahin.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se sa predsednikom Srbije razgovaralo i o (ne)uvođenju sankcija Rusiji, senatorka Šahin je kazala da je i to bila tema sastanka i dodala da je sigurna da će Srbija i SAD nastaviti da razgovaraju o tome u budućnosti.

„Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom“, naglasila je Šahin.

„Ponašanje i tok ovog rata je brutalan, na meti su civili i to demokratske nacije ne mogu tolerisati. Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci da pošaljemo tu poruku Rusiji“, dodao je Marfi.

Upitani o isporuci kineskog oružja Srbiji, senator Tilis je kazao da ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle stižu neka sredstva.

„Mislim da dugoročno gledano svaka zemlja treba da donese odluku da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu. Ako Srbija namerava da bude deo Evropske unije, onda nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom“.

Kada je u pitanju Kosovo, senator Marfi je rekao da je i ta tema bila na dnevnom redu i da su SAD razočarane što nema više napretka u sprovođenju sporazuma.

„Ono što je potrebno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane budu sposobne da te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom. Mislim da SAD treba da ostanu aktivni učesnik, kao i EU, ovih razgovora. Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave u vezi sa budućnošću odnosa između Srbije i Kosova“, istakao je Marfi.

On je dodao da će ove nedelje putovati i u Prištinu, gde će izvršiti pritisak na Vladu Kosova da ispune obećanja vezana za sporazum.

Danas podseća: Šta su senatori govorili ranije

„Obojica ga ubeđujemo da se što pre vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu“, naveo je Marfi, našavši se sa predsednikom Srbije godinu dana nakon što je Kosovo uvelo takse na uvoz proizvoda iz Srbije.

Kako je tada rekao, njegov sastanak sa Vučićem je važan, jer administracija Donalda Trampa, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu.

„Naše posete mestima kao što su Beograd i Priština verovatno će ostati zabeležene kao posete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživeti za vreme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posećuju mesta poput Srbije, koja takođe ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao“, ocenio je Marfi.

Tada je, prenoseći impresije iz Prištine, Marfi rekao da je to jedan od njegovih „najdražih gradova u svetu“, da je Kosovo „najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti“.

„U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dela sveta, a mnogi uspešni Amerikanci albanskog porekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao“, naveo je Marfi nakon poslednjeg susreta sa Aleksandrom Vučićem, pre tri godine.

Demokratska političarka iz Nju Hempšira Džin Šejhin je, koja je takođe, bila na sastanku sa Vučićem, inače je poznata po tome što je zajedno sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom iz Teksasa izradila predlog zakona o nametanju sankcija kompanijama koje su uključene u izgradnju Severnog toka 2.

Šejhin je 2019. godine izjavila da će Rusija koristiti jeftin gas da bi uvela monopol na isporuke energije u Evropu i tako ugrozila stabilnost regiona.

„SAD ne mogu da miruju ‘dok Kremlj gradi tog trojanskog konja’,“ istakla je ona.

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, dočekao je danas senatore na aerodromu u Beogradu, naglasivši da „Srbija ima vitalnu ulogu u napretku i prosperitetu regiona“.

„SAD su spremne da podrže snažnije veze između Srbije i njenih suseda članica Evropske unije“, rekao je Hil.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, Vučić je, napominje se u saopštenju, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

„Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje“, zaključuje se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Ekipa senatora iz Sjedinjenih Američkih Država koja je danas bila na sastanku sa predsednikom Srbije, u Beogradu, poznata je od ranije po angažmanima na rešavanju kosovskog problema, odnosno isticanju o neophodnosti priznanja nezavisnosti te države, potom upozorenjima i pokušajima ukidanja zavisnosti evropskih država od ruskog gasa, odnosno praćenju naoružavanja i stručnosti iz tog segmenta vođenja američke spoljne politike.

Recimo, senator iz savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je 2019. godine posetio Prištinu i Beograd, izjavio je tada da veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.