Američki profesor: Ivanović upozoravao

Za ubistvo nikad ne postoji potreba, ubistvo je tragedija, ali ukoliko sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na Severu. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu. Oliver Ivanović je na to upozoravao – izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, Eduard Džozef. Ocenio je i da pitanje Severa ne može da se reši u dijalogu Beograda i Prištine, već samo u kontekstu "jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije". Za to je potrebno da se uključe Sjedinjene Američke Države, smatra Džozef. O Ivanoviću je naveo – govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog​.

"Govorio je (Ivanović, prim.red.) o otvorenoj prodaji droge, o kriminalcima u okolini, o nedostatku policijske vlasti, o mogućoj saradnji policije sa kriminalcima ili o infiltraciji kriminalaca u policiji.  Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na Severu ne postoji potrebna vlast," naveo je Džozef.

"Tragična smrt mogla bi da izazove trajni mir"

Eduard Džozef analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u svom autorskom tekstu za Foreign Policy pod naslovom Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno.

"Tragična smrt mogla bi da izazove trajni mir u najneodrživom regionu Balkana," naveo je, između ostalog, Džozef u svom tekstu.

"Skandalozno u svakom smislu"

Ovakvu izjavu, ministar spoljnih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, ocenio je kao u svakom smislu skandaloznu. Dodao je da se nada da takve izjave nemaju podršku zvanične politike SAD, preneli su mediji u Beogradu.

"Ne mogu da zamislim da neko, a pogotovo univerzitetski profesor može da kaže da iz smrti čoveka može da proistekne nešto dobro. Od 2000. do danas na KiM-u je ubijeno više od hiljadu Srba i malo ko je za to odgovarao," rekao je Stefanović. 

Oliver Ivanović je ubijen i sada je, dodao je, "mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom".

Govorio tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju

Na pitanje zašto misli da je moguće da je Rusija orkestrirala ubistvo Ivanovića, Džozef je rekao da "nema dokaza da je Rusija uključena u ubistvo, ali se zna da je bila zainteresovana da destabilizuje region":

"Citirao sam navode koji je izneo jedan lider opozicione partije u Srbiji, Nenad Čanak. Znamo da je Rusija izvršila napore da organizuje puč u Crnoj Gori. Želela je da destabilizuje region i to je pravi način da se tako nešto postigne – da se odstrani čovek koji je bio poznat po tome što se zalagao za dijalog sa Albancima. Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog."

Optužbe srpskog opozicionog lidera moraju da se shvate ozbiljno, smatra Džozef.

Dijalog koristan za tehnična pitanja. Sever strateško pitanje za Kosovo

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naveo je da je on "koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije": 

"Varamo sami sebe kada mislimo da se dijalog zaista vodi i da ne treba da brinemo o odnosima Prištine i Beograda jer postoji dijalog. To nije dobro."

Sever Kosova ocenjuje kao strateško pitanje za Kosovo.

"Sjedinjene Države ne mogu da prebace problem Kosova Evropskoj uniji i da pritom očekuju od EU da ponudi rešenje za Sever," dodao je.

Iluzije Beograda i Prištine

Sagovornik RSE ocenio je i da Beograd "gaji iluzije da može da podeli Kosovo i preuzme severne opštine". 

"Beograd ima takve iluzije, ali iluzije ima i Priština," istakao je.

"Jedna od iluzija Prištine je da može da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba. Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – treba da odgovaraju za to. Specijalizovana veća (Specijalni sud) su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju," zaključio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.