Američka privredna komora na Kosovu poziva Prištinu da razmotri učešće u „Otvorenom Balkanu“

Američka privredna Komora na Kosovu
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prepoznajući značaj ekonomske koordinacije i integracije, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana kroz slobodno kretanje robe, ljudi, kapitala i usluga, Američka privredna komora na Kosovu pozvala je Vladu Kosova da ozbiljno razmotri učešće u tekućoj inicijativi za zajedničko regionalno tržište.

U saopštenju za javnost, Američka privredna komora je ponovila pozive predstavnika američke administracije da svaka inicijativa za regionalnu saradnju treba da omogući ravnopravnu zastupljenost svih država Zapadnog Balkana i da je odgovornost tri inicijatora Otvorenog Balkana, da se pozabave zabrinutošću Vlade Kosova i drugih skeptičnih zemalja.

Prema APK, nijedna inicijativa za zajedničko regionalno tržište ne može uspeti u okolnostima kada se sve zemlje u regionu ne tretiraju jednako i sa poštovanjem, i ako se ne ulože ozbiljni napori da se otklone aspekti koji onemogućavaju saradnju.

Američka komora izražava svoje čvrsto uverenje da ekonomska saradnja nema alternativu u ovim nesigurnim vremenima za regionalne i globalne ekonomije i da će samo kroz ekonomsku integraciju zemlje moći da prevaziđu buduće poteškoće, kao što su izazovi u lancu snabdevanja, nestašica hrane, energije i radne snage.

„Američka privredna komora na Kosovu takođe smatra da je od najveće važnosti da se sve zemlje zapadnog Balkana usklade sa politikom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, zadržavajući usaglašen stav kojim se osuđuje ruska invazija Ukrajine kroz sankcije“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Zani: Kosovo da se priključi „Otvorenom Balkanu“, obavezalo se u Vašingtonu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.