Zani: Kosovo da se priključi „Otvorenom Balkanu“, obavezalo se u Vašingtonu

FOTO: Ekonomia online

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Odnosi između Kosova i Albanije nastavljaju da budu hladni, kao rezultat ličnih odnosa premijera Aljbina Kurtija sa albanskim premijerom, Edijem Ramom, kaže za Ekonomia Online ekspert za politička pitanja, Visar Zani (Xani).

Zani ocenjuje da je jabuka razdora između kosovskog i albanskog rukovodstva „Otvoreni Balkan“, u kom slučaju, naglašava da ovakav pristup ne bi pomogao ni Kosovu ni Albaniji u međunarodnoj areni.

On je zahtevao da Kosovo bude deo „Otvorenog Balkana“, za koji kaže da odaje počast Kosovu.

„Ovaj deo je sada zaista delikatan. Ali, mora se podeliti na dva dela. Odnose Kosova i Albanije, bez obzira na to ko će biti premijeri, smatram neprikosnovenim i neugroženim. U međuvremenu, ako možemo tako da podelimo lične odnose između premijera Kosova i Albanije, skoro da dolazi do zahlađenja ili razlaza, jer vidimo da nema usklađivanja njihovog političkog i diplomatskog delovanja. Ovo nije dobar znak koji može pomoći obema državama, jer bi adekvatnija i bliža koordinacija i blizina dve zemlje svakako bili međunarodni aspekt i njihovo predstavljanje bi bilo uspešnije, u međunarodnoj areni i u regionalnoj saradnji“, rekao je za Ekonomia Online.

Zani kaže da kosovsko – albanski odnosi treba da budu koordinisaniji, kako bi Kosovo preko Albanije bilo bolje predstavljeno u međunarodnoj areni.

„Odnosi između dve zemlje zaista bi trebalo da budu više koordinisani jer smo u prošlosti videli da ako su odnosi i politički stavovi dobro usklađeni, onda su interesi obe zemlje jači i bolje predstavljeni. Dakle, dve pozicije u 6 balkanskih zemalja su različite, jedna pozicija u 6 balkanskih zemalja je drugačija. Veoma je važno da se spoljna politika uskladi, da se prilagodi različitim lobiranjem za zajedničke interese. Znamo da Kosovo nije zastupljeno u mnogim međunarodnim mehanizmima i da koristimo ove mehanizme koje predstavlja Albanija da bi diplomatski interesi i promocija državnosti Kosova bili povoljniji“, naveo je dalje on.

Zani kaže da bi nesprovođenje međunarodnih obaveza čak i u slučaju „Otvorenog Balkana“ moglo da ugrozi odnose Kosova sa SAD. On je ponovio reči međunarodne zajednice da ova inicijativa čini čast Kosovu.

„Kosovo je uvek dobro da preuzme međunarodne obaveze. Imamo i obavezu prema Vašingtonskom sporazumu, gde se Kosovo obavezalo da će biti deo ‘Otvorenog Balkana’. Međutim, nesprovođenje sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama zaista ugrožava odnose sa SAD. ‘Otvoreni Balkan’, kako su Sjedinjene Američke Države rekle o ekonomskim pitanjima, učinio je dobro Kosovu i ne ugrožava ga, i trebalo bi Kosovo da bude deo te inicijative, ako bi bilo prema preporukama SAD i bili bi jednaki. Svako drugo predstavljanje koje nije u skladu sa SAD i neravnopravno je, bilo bi štetno za Kosovo“, rekao je Zani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.