American letter of intent!

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Američka “diplomatska” ofanziva je posledica strateškog promašaja EU u odnosu na značaj Zapadnog Balkana!

Poštovani prijatelju,

Bezmalo dve godine nije bilo dijaloga između zvaničnika Kosova i Srbije. Odjednom, kao “grom iz vedrog neba” od strane Specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog između Kosova i Srbije, ambasadora Grenela, savetnik za nacionalnu bezbednost O’Brien lansira se iz Berlina u javnost, uz neposrednu “istorijsku podršku” predsednika Trampa Pismo namera; prvo, o avio, potom i o železničkom prevozu !

Neposredno posle ”ovog istorijskog uspeha” Amerikanaca, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel zaboravlja šta su rekli evropski visoki zvaničnici (Makron) da: “EU ima svoje unutrašnje probleme”, stoga, “potrebu da se reformira”… Nakon što su izneverili očekivanja u cilju otvaranja procesa pregovaranja sa Albanijom i Makedonijom, Kosovu i Srbiji su poslali jednostavnu poruku: otvaranje procesa pregovaranja je preuranjeno, jer destimuliše razvoj neophodnih reformi u našim državama?!

Nije trebalo mnogo vremena pa da, uprkos tome, visoki predstavnik EU krene u akciju kako bi EU “ponudila posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije”. Štaviše, visoki predstavnik kaže kako “smo bili mnogo angažovani na Kosovu i potrošili smo milijardu evra za Kosovo”. Ali nije došao na Kosovo “da bi se takmičio sa Amerikancima“. „Mi ćemo raditi zajedno i neće biti razlika među nama da bi rešili probleme. Nismo ovde da jedni druge krivimo, nismo daleko u ovom procesu, ali smo u njega uključeni”, rekao je.

Paradoksalno, zar ne?!

Američka “diplomatska” ofanziva je posledica strateškog promašaja EU u odnosu na značaj Zapadnog Balkana. Međutim, zabrinjavajuće je kako lansirani sporazumi nisu imali adekvatnu reakciju zvaničnih politika, Kosova, Srbije i EU. Zvaničnici “u dolasku” na Kosovo, osim predsednika Tačija, koji je deo ranije pripremljenog scenarija koji podrazumeva podelu Kosova, uglavnom su prećutali “istorijski sporazum”. U Srbiji, Vučić se javno zahvalio Grenelu i O’Brajenu „na energiji i trudu“ koji su uložili u postizanje tog dogovora, kao i Trampu „na interesovanju“.

Jer, kad bi kojim slučajem sporazum potpisala sa državom Kosovo, onda „morala bi Er Srbija da potpiše sva dokumenta sa državom Kosovo. Morala bi da potpiše ugovor sa aerodromom Adem Jašari, pa i Kosovom kao državom, da priznamo da nije pod našom kontrolom donji vazdušni sloj… Ne može Er Srbija da sleće na aerodrom Adem Jašari…?!“ Još čudnija je i činjenica što o ovom sporazumu dosadašnji fasilator (EU) nije bila apsolutno uključena.

Dakle prijatelju, jasno je da ne možemo biti zadovoljni sa dosadašnjim rezultatima pregovarača, ali sporazumi koji dolaze kao “grom iz vedrog neba” avio ili železničkim prevozima ne znam koliko mogu biti primenjivi, ne sporeći, eventualno, dobre namere podržavalaca!

Bojim se da naše nejedinstvo po pitanju nastavka dijaloga može da se zameni sa unilateralnim potezima koji će naše odnose dovesti pred svršen čin! U ovom kontekstu zakasnele i vanvremenske i izjave visokog predstavnika EU, zvuče neiskreno, čudno i nerealno, ali mi stremimo da budemo deo evropske, a ne američke porodice, zar ne?!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.