Ambasador Španije: Ne priznajemo Kosovo, stav se ne menja i ako otvorimo kancelariju u Prištini

Španski ambasdor Beograd Srbija
FOTO: Preuzeto sa Kurir.rs

Stav Španije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova je čvrst, široko podržan i nepromenljiv, sve i u slučaju da zvanični Madrid otvori kancelariju u Prištini, izjavio je ambasador ove zemlje u Beogradu, Raul Bartolome Molina, u intervjuu za Kurir.

„To je zvanična politika države koja se ne menja u odnosu na političku partiju ili partije koje bi bile na vlasti u datom trenutku. Radi se o stavu koji je usaglašen sa svim političkim akterima i koji se temelji na apsolutnom poštovanju međunarodnog prava od strane Španije“, tvrdi španski ambasador.

Precizira da je upravo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. predstavljalo kršenje jednog od osnovnih načela međunarodnog prava – načela teritorijalnog integriteta.

„U tom smislu, budući da stav Španije počiva na objektivnim i pravnim razlozima, kao i da je široko podržan u zemlji, veoma je čvrst. Bilo kakve glasine u suprotnom smislu nisu ništa drugo nego čista spekulacija“, naznačio je.

Molina je govorio i o mogućnosti da Španija otvori svoju kancelariju u Prištini.

Kaže da, treba imati u vidu da je većina članica EU koje ne priznaju Kosovo već prisutna na toj teritoriji, a da to nikako ne može da se pretpostavi kao promena stava o nezavisnosti.

„U svakom slučaju, bilo kakva odluka Španije u tom pogledu će svakako biti doneta u saradnji sa našim srpskim partnerima. I, ponavljam, neće značiti nikakvu promenu u našem čvrstom stavu“, precizirao je.

Molina dodaje da su logični napori Prištine da dobije što više priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije, ali i da problemi nastaju kada takvi gestovi umanje poverenje druge strane u pregovaračkom procesu.

„U ovom slučaju, neprekidno insistiranje na ulasku u međunarodne organizacije ne doprinosi dijalogu između Beograda i Prištine. Mogu da se organizuju naizmenični sastanci, ali ukoliko ne postoji iskrena dobra volja, ni istinska posvećenost strana, što je neophodno za rešavanje svakog konflikta, sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Tome smo bili, nažalost, svedoci od početka dijaloga, još pre deset godina“.

Kaže da se Španija se uvek zalagala za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 10. juna 1999. i poziva strane da ispune Briselski sporazum iz 2013. godine.

Precizirao je da je EU nesumnjivo „jak posrednik u dijalogu“ i da „održava neutralnosti i ravnotežu u pregovorima“.

Kada je reč o uključenju drugih aktera, poput SAD, Rusije i Kine, Molina precizira da bi to doprinelo većem kredibilitetu dijaloga, ali i kaže da bi eventualno uplitanje samo moglo da dovede u opasnost ishod rešavanja spora.

„Ne treba da pomeramo fokus: osim Beograda i Prištine, svi ostali smo tu samo da pomognemo“, zaključio je španski ambasador u Beogradu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.