Ambasador Godfri: Ono što je dogovoreno u Vašingtonu je značajno i želimo da se sprovede u delo

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri
Foto: usembassy.gov

“Sjedinjene Američke Države već godinama podržavaju proces koji vodi ka sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, zasnovanom na međusobnom priznanju, koji vodi jačanju njihovih demokratskih institucija i napredovanju na putu evrointegracija”, kazao je ambasador SAD u Srbiji u intervju za list Politika.

On je dodao da ono što je dogovoreno u Vašingtonu je značajno i želi da se sprovede u delo.

“Mnogi elementi Vašingtonskih dogovora idu u prilog ovim ciljevima, pogotovo oni koji se tiču energetske diverzifikacije, regionalne povezanosti, održavanja moratorijuma na nova članstva u međunarodnim organizacijama i nova „otpriznavanja”, i pronalaženja i identifikovanja nestalih osoba”, naglasio je Godfri.

Ambasador Godfri je u razgovorima sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova, Nikolom Selakovićem naglasio da će Bajdenova administracija nastaviti da elemente Vašingtonskih dogovora tretira kao prioritetne.

“Sjedinjene Države se slažu da je neka od pitanja najbolje rešavati kroz dijalog predvođen Evropskom unijom i spremne su da taj proces podrže najbolje što mogu”, rekao je Godfri.

U poslednje vreme pojavila su se četiri „non-pejper” dokumenta vezana za budućnost Bosne i Hercegovine i Kosova. Godfri je istakao da o nečemu što nisu dokumenti može da “ponudi samo nešto što nije odgovor”.

“Sjedinjene Države dosledno i jasno govore da rešenja za zapadni Balkan moraju doći sa zapadnog Balkana. Građani tog regiona su s pravom nezadovoljni ovako sporim napredovanjem”, naglasio je Godfri.

Kako je zaključio, SAD su spremne da rade sa Evropskom unijom i podrže ozbiljan dijalog, kako u Bosni i Hercegovini, tako i sa Srbijom i Kosovom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.