Britanska ambasada na Vučićevo pitanje: Nismo izabrali kako je Kurti „uredio svoje stranačke prostorije“

Kurti i Abot
Foto: RTK

Vest je ažurirana

„Nismo izabrali kako je naš sagovornik, delujući u partijskom svojstvu, uredio svoje prostorije“, odgovorila je danas ambasada Velike Britanije na Kosovu na  pitanje predsednika Srbije da objasne kako može da bude prihvatljivo to da se ambasador Nikolas Ebot zvanično sastane sa Aljbinom Kurtijem u Prištini a da između njih stoji zastava Albanije.

Predsednik Srbije sinoć je upitao predstavnike Velike Britanije čiji se ambasador nedavno susreo u Prištini sa Aljbinom Kurtijem, i tom prilikom se sa njim fotografisao pored albanske zastave – „da li će prihvatiti da na zvaničan susret odu sa nekim od predstavnika bilo koje zemlje, a da između njih stoji zastava treće suverene države“.

Aleksandar Vučić uputio je slično pitanje i danas na svom Tviter profilu, navevši da neće odustati od ovog pitanja sve dok ne dobije odgovor.

Ubrzo se oglasila i ambasada VB u Prištini, takođe na Tviteru, ne imenujući srpskog predsednika direktno.

Iz ove ambasade naveli su da je nedavna fotografija ambasadora Ebota, sa „jednim od kosovskih političkih lidera“ privukla pažnju u regionu.

„Posao ambasade je da sarađuje sa vodećim političkim akterima na Kosovu. Nismo izabrali kako je naš sagovornik, delujući u partijskom svojstvu, uredio svoje prostorije“, posredno je odgovor britanske ambasade. 

„Hvala vam na jasnom odgovoru. Svi smo sve razumeli“, uzvratio je predsednik Srbije.

Odgovor britanske ambasade u Prištini na kritiku predsednika Aleksandra Vucćića je krajnje licemeran, ocenio je u izjavi Tanjugu šef srpkse diplomatije Ivica Dačić.

„Svako ko sedi sa budućim premijerom takozvanog Kosova uz albansku zastavu time podržava njegovu javno demonstriranu težnju za stvaranjem velike Albanije“, ocenio je Dačić i poručio da ambasador ne treba da uređuje partijske prostorije, ali „može da odbije da tu sedi, kao što su to uradili neki drugi ambasadori“, prenosi Tanjug.

Međutim, ranije tokom ovog meseca, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, i ambasador Nemačke u Prištini, Kristian Helt, takođe su se sastali sa Kurtijem, ali su izbegli da se fotografišu pored albanske zastave u njegovoj kancelariji, objavljujući zajedničke fotografije sa Kurtijem ispred njegovih stranačkih prostorija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.