Aljiu sa predstavnicima EU o železničkoj pruzi od Đeneral Jankovića do Leška

FOTO: Ekonomia online

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), je zajedno sa predstavnicima EU i Sekretarijata Transportne zajednice održao konferenciju za štampu o napretku opšte sanacije i modernizacije železničke pruge, prenosi Ekonomia online.

Ministar Aljiu je ovom prilikom rekao da će Kosovo biti povezano sa zemljama regiona železničkom linijom, koja je prema njegovim rečima veoma važna za transport robe i putnika.

„Mi smo u Donjem Dobrevu, blizu železničke pruge koja povezuje Đeneral Janković, što je prvi deo projekta koji povezuje Đeneral Janković sa Leškom. Došli smo da posetimo gradilište za ovaj projekat koji je važan i koji se odnosi na sanaciju železničkih pruga. Ovaj projekat je u fazi završetka od Kosova Polja do Mitrovice. Ovim projektima će se pokriti preliminarni dizajn. Modernizacija podrazumeva projekte signalizacije. Ovi projekti su takođe važni za unutrašnju cirkulaciju. Razvoj luke Drač će ovaj transport pretvoriti u robni. Kosovo će biti povezano sa regionom sa svih strana i omogućiće se slobodno kretanje robe i putnika“, rekao je Aljiu.

„Očekuju se projekti i sa EU. Sutra imamo važne ministarske sastanke balkanskih zemalja i biće prisutni ministri regiona. To je prvi projekat koji se odnosi na modernizaciju železničkih pruga“.

Aljiu je govorio i o Carinskom terminalu u Đeneral Jankoviću, kao i o uticaju rasta cena na infrastrukturne projekte.

„Na liniji Priština – Skoplje nalazimo se u fazi rehabilitacije. Drugo pitanje je regulacija  carinskog terminala u Đeneral Jankoviću. U toku je nekoliko projekata. Generalno povećanje cena građevinskih proizvoda ima svoje implikacije, ali se trudimo da ne utiče na projekte“, rekao je Aljiu.

U međuvremenu, predstavnik EU, koji je direktor transportne zajednice, Matej Zakonjšek, govorio je o značaju železničke pruge i povezanosti sa Makedonijom i EU, prenosi Ekonomia online.

FOTO: Ekonomia online

On je rekao i da će sutra imati važan sastanak po pitanju infrastrukture sa balkanskim zemljama.

„Ministar je pomenuo značaj sanacije koridora, koji je veza sa Makedonijom i Srbijom. Suštinski prioritet EU je modernizacija transporta u regionu. Preko Srbije postoji samo jedan. Gledajući glavne železničke stanice, kroz stanice ima prostora da u roku od sat vremena prođe 40 vozova i to bi trebalo da se desi. Možemo da učinimo železnički saobraćaj na Balkanu modernim i konkurentnim. Sutra imamo važan ministarski sastanak, gde ćemo razgovarati o tome kako će se tačno napraviti drumsko-železnička saobraćajna mreža koju podržava EU“.

„Imamo projekte koji se danas razvijaju i potrebne su nam reforme politike, evropski standardi organizacije železničkog saobraćaja. U stvari će transport biti transport budućnosti koji će služiti građanima i koji će biti realnost“.

Drugi predstavnik EU Luiđi Bruso rekao je da je železnička pruga od Đeneral Jankovića ka Severu vredna 250 miliona evra, prenosi Ekonomia online.

FOTO: Ekonomia online

„Danas ću napomenuti da ljudi treba da dođu i vide šta radimo za Kosovo. Linija od Đenerala Jankovića do Severa koštaće 250 miliona evra. Narod Kosova treba da zna da radimo prave stvari. Ovi radovi biće završeni za dve do tri godine. Sada moramo da znamo da radimo važne stvari za budućnost privrede. To je modernizacija Kosova i mi radimo“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.