U novoj Vladi Srbije dva ministra pod sankcijama SAD: Kako će to uticati na odnose sa Vašingtonom?

Filip Krainčanić/Nova.rs ,Tanjug/SRNA

Prema najavama mandatara Miloša Vučevića u novoj vladi Srbije biće 31 ministar, među kojima su i dvojica koja su od prošle godine pod sankcijama SAD – Aleksandar Vulin i Nenad Popović. Ovakav izbor ministara otvorio je pitanje kako će to uticati na odnose sa zapadnim partnerima, pre svega sa SAD, s obzirom na to da je američki ambasador još pre uvođenja sankcija Vulinu rekao da ne žele da imaju kontakte sa njim, prenosi N1.

Bivši ministar bez portfelja Nenad Popović na listu sankcija Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD stavljen je u novembru 2023. zbog pronevera i korupcije.

U objavljenoj odluci o uvođenju sankcija, naveden je spisak 12 privrednih entiteta, odnosno više Popovićevih firmi koje podležu sankcijama. Među njima je i elektronska kompanija sa sedištem u Moskvi koja proizvodi uređaje za distribuciju i kontrolu električne energije, kao i druga kompanija koja se bavi menadžmentom.

Popović poseduje brojne kompanije i holdinge u Srbiji i Rusiji i koristi visoke veze u Kremlju da se obogati, obezbedi poslovanje za njegove posede i olakšavanje pronevere i korumpiranih poreskih šema, dodaje se.

Nekoliko meseci ranije američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije Vulinu i to zbog, kako navode, umešanosti u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije sa drogom i zloupotrebu javne funkcije“. U objašnjenju je takođe istaknuto da je Vulin „koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i dajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio je da su SAD „vrlo pažljivo“ posmatrale aktivnosti direktora (BIA) i da su zaključile da Vulin nije neko koga žele da vide u SAD, niti da imaju kontakte sa njim.

U trenutku uvođenja sankcija Vulin je bio šef Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a nekoliko meseci kasnije podneo je ostavku na tu funkciju, navodeći da „neće dozvoliti da bude povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet“ i da bi „uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo njegovo dalje rukovođenje BIA, bile dokaz njegove sebičnosti“.

Nepunih šest meseci nakon što je jedan dospeo na listu sankcija, a drugi podneo ostavku na funkciju i Popović i Vulin dobijaju funkcije u najvišem telu izvršne vlasti. Popović će ponovo biti ministar bez portfelja, dok je Vulinu pripalo mesto potpredsednika Vlade.

Ovo je otvorilo pitanje kako će ovakav izbor ministara uticati na odnose sa Vašingtonom.

Međutim, univerzitetski profesor u penziji Čedomir Čupić gostujući na N1 rekao je da Vulina ne bi bilo na ministarskom mestu, niti bilo kojoj funkciji da su Amerikanci žestoko protiv.

„Verovatno se konsultovao sa Amerikancima, i kaže ‘daćemo mu neku funkciju’. Mi ne znamo šta je uloga Vulina ni u vezi sa Rusijom, ni kako se Amerikanci prema tome odnose“, kaže Čupić.

Povezane vesti:

Vulin pod američkim sankcijama, dovode ga u vezu s trgovinom drogom i oružjem

Vulin podnosi ostavku na mesto direktora BIA

SAD uvele sankcije Miši Vaciću i Nenadu Popoviću

Ambasada SAD: Sankcije Vulinu nisu usmerene ni na jednu instituciju Srbije, podržavamo građane Srbije

Hil: Sankcije uvedene Vulinu ne znače lošije odnose sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.