Aleksandar Ivanović: Đurić bio među nosiocima brutalne kampanje protiv Olivera

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, bio je jedan od nosilaca kampanje protiv Olivera Ivanovića, izjavio je za N1 Ivanovićev bratanac Aleksandar, pozvavši se pritom na poruke koje je u oktobru 2017. godine njegov stric uputio Đuriću.

Od 16. januara prošle godine čeka se konkretna infomacija o izvršiocima i nalogodavcima ubistva lidera GI SDP, Olivera Ivanovića.

Aleksandar Ivanović, bratanac Olivera Ivanovića i predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke, govorio je juče u Danu uživo na TV N1 da pomaka u istrazi nema, i da porodica nema nikakve nove informacije o tom slučaju, osim onoga što saznaje iz medija.

„Osim rata saopštenjima između Beograda i Prištine, nema ozbiljnih pomaka u istrazi ko je izvršio ubistvo i ko ga je naručio. Izostaje i analiza šta je sve prethodilo ubistvu, jer je nemoguće analizirati kontekst i sam čin Oliverovog ubistva mimo konteksta u kojem je Oliver živeo“, kazao je.

Od trenutka sahrane do danas prisutna je kampanja, dobro organizovana, vrlo precizna koja za cilj ima da sve to što se desilo u Oliverovom životu pre ubistva prikaže srpskoj javnosti kao – ‘pa eto, to je politička kampanja u žaru borbe, Bože moj, to je normalno’

Odbivši da komentariše navode Ivanovićeve partnerke, Milene Popović, o tome da je politička i medijska satanizacija bila „deo kampanje“, a nasilje koje je prethodilo ubistvu bilo „politika“, koje je skoro izrekla i u studiju N1, Ivanović je naglasio da iako on i porodica Ivanović ne komentarišu njene izjave, on će dati svoju ličnu ocenu.

To je kao kada otac krvnički prebija suprugu pred malom decom, a kasnije objašnjava kako se mama i tata malo igraju, kako to nije ništa strašno. To je strašno

„Ako Oliveru upadne Srbin u stan, i pred malim detom krene da razbija po stanu i kaže: ‘Prenesite mu poruku i znaće on šta to znači.’ To je značilo nemoj da se kandiduješ na izborima. Kandidovao se! Ako mu zapale kancelariju, ako mu zapale automobil, kada izađe ispred i vidi taj zapaljeni automobil, on od komšije – objekat pored čija kamera snima to – zatraži snimak: ‘Daj, značiće za istragu.’ Komšija kaže: ‘Ne smem da ti dam’. Dakle, on je video ko je zapalio, ali on ne sme da da taj snimak, jer ako da Oliveru taj snimak, sledeći po koga dolaze je on i njegov lokal. Ako imate sve to, kako možete da kažete da je to samo tamo neka kampanja“, upitao je Ivanovićev bratanac.

Suprotno tvrdnjama nevenčane supruge Olivera Ivanovića, da je Oliver bio u dobrim odnosima sa direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, Aleksandar tvrdi da je upravo Đurić bio jedan od nosilaca kampanje protiv njegovog strica.

„Zbog aktuelnosti teme ovih dana kruži jedan njegov (Oliverov) tvit kojim se najdirektnije obraća Marku Đuriću, i u kojem navodi da mu nije jasno da li on inspiraciju traži sa dna društvene lestvice ili dobija direktive sa vrha društvene lestvice, i poručuje mu da za uspehe nije dovoljna samo ambicija, već da je potrebna i ljudskost. Nema potrebe da ga tumačim, ali ovo je bila reakcija i revolt pošto je Đurić bio jedan od nosilaca brutalne kampanje protiv Olivera“, podsetio je.

Aleksandar Ivanović je ukazao i na to da su visoki državni funkcioneri u to vreme govorili da je glas za Olivera glas protiv interesa Srbije, dok je na jednoj privatnoj televiziji emitovan spot u kojem se „krv pojavljuje u kontekstu sa Oliverom“.

„To je zloupotreba državnih resursa u borbi za lični interes, a lični interes je – nemojte da glasate za Olivera, nego za naše drugare. Ne smemo da dozvolimo da nam neko to nametne kao obrazac“, poručio je Aleksandar Ivanović.

Dodao je i da ne zna ko je naručilac pomenutog spota, ali da „ne treba previše mudrosti da biste logički povezali stvari da sve to potiče iz jednog centra“.

Podsetio je i na to da je Oliver Ivanović baš u studiju Dana uživo TV N1, dva meseca pre ubistva, rekao „meni su uradili sve što su mogli, samo još nisu pucali na mene“.

„Dva meseca kasnije su ga i ubili! Ne smemo da dozvolimo da neko ko zloupotrebljava najviše državne pozicije i nacionalnu frekvenciju, da stvara atmosferu da organizuje i dovede ubice koje ubiju čoveka“, poručio je.

Zato, kako je rekao, „sa težinom u stomaku“ gleda i sve ostale slučajeve zastrašivanja, poput aktuelnih napada na Radu Trajković.

„Ne morate da se slažete sa njom, ne mora da vam bude simpatična, nemojte da glasate za nju, ali ne smete da crtate metu“, kazao je gost Dana uživo.

Rekao je i da nema nikakav kontakt sa Radom Trajković, ali da smatra da je ona uradila jedinu smislenu stvar – dala izjavu Specijalnom tužiocu u Prištini koji vodi slučaj o tome ko joj je navodno za novac nudio snimak Ivanovićevog ubistva. Porodica je, kako je istakao, vrlo zainteresovana za to šta će tužilac dalje saznati.

Rekao je i da porodica nikada nije imala nameru da se meša u rad Ivanovićeve stranke posle njegovog ubistva, ali da ne može da dozvoli da njegovo ime stoji na glasačkom listiću uz Srpsku listu, jer je on eksplicitno bio protiv saradnje sa ljudima za koje je smatrao da imaju sumnjive biografije.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.