Aleks Vajting zamenjuje Džeka Smita kao v.d. glavnog tužioca

FOTO: Aleks Vajting

Aleks Vajting (Alex Whiting) zamenjuje Džeka Smita (Jack Smith) i preuzima funkciju vršioca dužnosti Specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu (ST), saopšteno je iz ST-a.

Mandat Vajtinga na mestu vršioca dužnosti Specijalizovanog tužioca trajaće dok se ne imenuje novi Specijalizovani tužilac. Imaće potpuno ista ovlašćenja kao i Specijalizovani tužilac i ni u kom pogledu neće biti prekida u radu Specijalizovanog tužilaštva, uveravaju specijalizovana veća.

Vajting (58) je tužilac francuske i američke nacionalnosti s dugogodišnjim iskustvom kako u domaćim, tako i u međunarodnim krivičnim postupcima.

U specijalnom sudu radi od juna 2019. godine, najpre kao voditelj istraga, a od avgusta 2020. godine kao zamenik Specijalizovanog tužioca.

Vajting je u ovaj sud došao sa Harvarda, gde je na Pravnom fakultetu bio profesor prakse od 2013. godine.

Od 2010. do 2013. godine Vajting je radio u tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (MKS), prvo kao koordinator istraga, a zatim kao koordinator krivičnih postupaka, nadgledajući sve krivične postupke.

Pre dolaska na MKS, tri godine je predavao kao gostujući docent na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard.

Od 2002. do 2007. godine je radio na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), gde je bio glavni tužilac u postupku protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje, te glavni tužilac u postupcima protiv Milana Martića i Dragomira Miloševića.

Pre nego što se pridružio MKSJ-u, bio je savezni tužilac SAD-a, prvo u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD-a u Bostonu, država Masačusets, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

Vajting je diplomirao na Koledžu Jejl (Yale College) i na Pravnom fakultetu Jejl (Yale Law School).

Da je doskorašnji glavni tužilac Džek Smit podneo ostavku u većima u Hagu, javilo je prekjuče američko ministarstvo pravde, a juče potvrdila i Veća u Hagu.

On odlazi na mesto Specijalnog savetnika u Sjedinjenim Državama gde će nadgledati dve krivične istrage koje su u toku, a protiv Trampa.

Imenovan je na to mesto od strane Glavnog državnog pravobranioca Sjedinjenih država Merika Garlanda.

Smit je imenovan na funkciju Specijalizovanog tužioca maja 2018. godine, a preuzeo je dužnost septembra 2018. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.