Glavni tužilac Specijalizovanih veća podneo ostavku; CNN: Nadgledaće istrage protiv Trampa

FOTO: Specijaln sud/Printscreen

Vest je ažurirana

Glavni tužilac Specijalizovanih veća za zločine na Kosovu Džek Smit (Jack Smith) podneo je ostavku, saopštilo je američko ministarstvo pravde, stavljajući u prvi plan vest o njegovom imenovanju na mesto specijalnog tužioca za nadgledanje dve krivične istrage u Americi. Potvrde iz Specijalizovanih veća za sada nema.

Američki državni tužilac Merik (Merrick) B. Garland imenovao je danas Džeka Smita za specijalnog tužioca koji će nadgledati dve krivične istrage koje su u toku. Prva se odnosi na istrage u okrugu Kolumbija o tome da li se neko lice ili entitet nezakonito mešao u prenos vlasti nakon predsedničkih izbora u SAD-u 2020. ili overavanje rezultata glasanja 2021, a drugi je istraga koja uključuje poverljive dokumente i druge predsedničke evidencije i moguće ometanje iste, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.

CNN prenosi da su u pitanju istrage protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Na samom kraju saopštenja američkog ministarstva stoji informacija da je Džek Smit pre imenovanja na ovu funkciju podneo ostavku na mesto glavnog tužioca Specijalizovanih veća za zločine na Kosovu.

U međuvremenu na vest o Smitovoj ostavci reagovao je Faton Kljinaku, predsednik Udruženja veterana „OVK“ poručivši kratko – Siguran sam da mu je „ponestalo novca“.

Sud u Hagu ovu vest još uvek nije potvrdio. Štaviše, na njihovom zvaničnom sajtu, u odeljku „Glavni tužilac“, još uvek stoji ime, fotografija i biografija Džeka Smita.

Smit je na mesto glavnog tužioca imenovan u maju 2018, a zvanično je dužnost preuzeo u septembru iste godine, zamenivši Dejvida Švendimena (David Schwendiman).

Specijalizovana veća bave se ratnim zločinima „OVK“ na KiM-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu. Opširnije o sudu i procesima koji se u njemu vode čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.