Albanska policija: Uhapšen osumnjičeni Redon Leka za bacanje suzavca na Bregovićevom koncertu, ima kriminalni dosije

FOTO: Albanska policija

Albanska policija uhapsila je 21-godišnjeg Redona Leku iz Tirane, osumnjičenog da je bacio sinoć suzavac na koncertu Gorana Bregovića.

Leka je već imao krivični dosije i registrovan je kao izgrednik javnog reda i mira, navela je albanska policija u saopštenju za medije. On ima takođe kriminalni dosije u oblasti proizvodnje, prodaje opojnih droga, ilegalne trgovine i imovinska krivična dela.

Leka je, kako je policija objasnila, tokom festivala piva bacio suzavac, kako bi „narušio javni red i bezbednost“, ali su ga, policija dodaje, službe odmah uhvatile, tako da ova radnja nije uticala na odvijanje koncerta.

„Takođe nije uticalo ni na učešće javnosti“, navodi albanska policija.

Tokom sprovođenja Redona Leke, do prostorija policijskog komesarijata, 33-godišnji F. K. iz Lušnja suprotstavio se policijskim snagama, kako bi ih sprečio u obavljanju dužnosti i protiv njega je pokrenut krivični postupak.

Uhapšen je još jedan 26-godišnji muškarac zbog proizvodnje i prodaje narkotika.

Policija je zaplenila još jedno neeksplodirano sredstvo.

Policija radi na tome da u potpunosti dokumentuje i privede pravdi druga lica koja su možda bila umešana u ovaj događaj.

Suzavac je bačen nešto malo nakon početka koncerta. Više ljudi iz publike viđeno je sa suzama, uključujući i neku decu, javili su albanski mediji sinoć, ali koncert nije prekinut.

Koncert je obezbeđivalo oko 200 policajaca, neposredno na novom autobuskom terminalu gde se i održavao koncert. I hotel u kojem je Bregović odseo sa svojim Bendom za svadbe i sahrane takođe su čuvali policajci, a uvedene su i posebne mere provere gostiju na samom koncertu.

Bregović je koncert otvorio Kosovskom, hitom još iz vremena bivše Jugoslavije, koja se peva na albanskom, a zatvorio Kalašnjikovim, uz ovacije publike, koja je pevala sa njim, iako je baš ova pesma bila navodni povod da se pokrene čitava kampanja na Kosovu protiv svetski poznatog muzičara.

Neposredno nakon što su pojedini albanski mediji javili početkom avgusta da će specijalni gost festivala piva u Korči biti upravo Bregović, pokrenute su optužbe na Kosovu da je on svojim pesmama, a pre svega Kalašnjikovim, bio „inspirator masakra na Kosovu“, „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“. 

Snažna javna i medijska kampanja protiv odlaska Bregovića u Korču dovela je do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu svoj dolazak, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog svetskog muzičara, a neki usled pritiska. 

Vlasti Korče i organizator su ostali dosledni da događaj nema veze sa politikom i do kraja večeri se pokazali kao dobri domaćini

Bregovićevim nastupom zatvoren je festival za koji albanske vlasti i organizatori pokušavaju već nekoliko godina da internacionalizuju i koji privlači sve više gostiju – oko 100.000 ove godine, koliko su organizatori najavili.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.