Cakaj: Albanija neće biti u mini Šengenu ukoliko je Kosovo isključeno

Zapadni Balkan
FOTO: N1/Google Earth

Tokom trilateralnog sastanka predsednika Srbije, premijera Severne Makedonije i premijera Albanije održanog početkom ovog meseca u Novom Sadu, potpisana je Deklaracija o nemerama za uspostavljanje „mini Šengena“. Tada su pozvane i „ostale zemlje balkanske šestorke“ koja uključuje i Kosovo da im se pridruže, preneli su mediji u regionu. Međutim, istom prilikom, predsednik Vučić je najavio da uključivanje Kosova u ovu inicijativu ide „uz sve razlike koje postoje po pitanju statusa Kosova„, a šta to konkretno znači za Prištinu, za sada ostaje nepoznato. I dok se za deseti novembar najavljuje novi sastanak ove trilaterale na Ohridu gde bi trebalo da se formalizuje ovaj sporazum, a BiH izražava želju da im se pridruži, iz Albanije stiže poruka da oni neće biti deo „mini Šengena“ ukoliko je Kosovo isključeno. 

Ministar spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, poručio je sinoć u emisiji Rubikon na KTV-u da Albanija neće biti deo „mini Šengena“ ukoliko Srbija ne dozvoli da deo ove inicijative bude Kosovo, prenosi prištinska Koha.

Albanija ima jasnu crvenu liniju i to je Republika Kosovo

On je ujedno rekao da bi termin „mini Šengen“ trebalo da se promeni, te da su na prvom trilateralnom sastanku kojem su prisustvovali premijer Albanije, Edi Rama, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, u Novom Sadu „upućeni pozivi i liderima tri druge države Balkana da se pridruže ovoj inicijativi.

Tokom trilateralnog sastanka u Novom Sadu, rečeno je da je cilj inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da građani ove tri zemlje uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države, da se smanje milionski gubici i dugo čekanje kamiona na granicama, te otvori tržište rada.

„Održan je trilateralni sastanak nakon niza ranijih sastanaka. Vrlo brzo se očekuje da imamo jedan trilateralni sastanak sa Crnom Gorom i Hrvatskom, sa Hrvatskom i Kosovom i tako redom. Neće biti trilateralnog posredovanja. Premijer Rama je imao suštinski uslov o kom se ne može pregovarati, da će Albanija odmah da se povuče ukoliko se Kosovo isključi iz ove saradnje. Tu je upućen poziv trima drugim državama – Kosovu, Crnoj Gori i Bosni, da se pridruže ovoj inicijativi“, rekao je Cakaj, izveštava Koha.

Pored Cakaja, mogućnost stvaranja mini Šengena bez Kosova ranije je odbacio i kosovski ambasador u Albaniji, Sulje Ukšini (Sylë Ukshini).

„Kažem vam ekskluzivno da smo o tim stvarima razgovarali u Savetu za regionalnu saradnju, ukoliko se dogodi Mini Šengen, sve zemlje će u njemu biti, bez izuzetka. Čak i ako je jedna zemlja htela da isključi drugu zemlju, to se ne može dogoditi. Budite sigurni“, rekao je on za albanski A2.

Važno je da zemlje regiona razumeju da imaju koristi od toga, da naši ljudi razumeju da istupamo kao blok, jer ćemo tako biti mnogo više poštovani u Evropi, A. Vučić

S druge strane, iz kosovske Privredne komore stižu upozorenja da je uspostavljanje „mini Šengena“ najmanje u interesu Prištine i pozivaju buduću vladu na korak dalje – da preispita sporazume CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jer su, kako ocenjuju, ovi sporazumi uništili lokalnu proizvodnju i nisu doprineli povećanju izvoza.

BiH zainteresovana za inicijativu

Uoči narednog sastanka u sklopu ove inicijative 10. novembra na Ohridu, iz BiH stižu poruke da žele da se priključe, prenela je juče RSE.

Među prvim je reagovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, koji je već organizovao sastanak s privrednicima iz oba  entiteta BiH.

Ministar Šarović za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavio je da bi BiH mogla postati potpisnica Deklaracije tokom sastanka u Ohridu.

Kosovski mediji su izvestili više oprečnih, a navodno zvaničnih pozicija Kosova po ovom pitanju. Najpre je u danima pre sastanka u Novom Sadu izvešteno da je Kosovo samo odbacilo ovaj sporazum posmatrajući ga kao povratak u bivšu Jugoslaviju. Potom je u danima nakon sastanka usledilo negodovanje kosovskih zvaničnika, u prvom redu Aljbina Kurtija, zbog, kako je rekao isključivanja Kosova iz ove inicijative. Tada je poručio da očekuje od Albanije „da na Srbiju gleda isto kao Kosovo“.

Pročitajte još:

Edi Rama i Zaev danas u Novom Sadu, balkanski mini Šengen bez Kosova

Priština protiv „mini Šengena“

KOHA: „Ignorisanje Kosova u mini-Šengenu vrši se namerno i pod srpskim pritiskom“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.