Albanija: Država vratila crkvi mošti Sv. kralja Jovana Vladimira

FOTO: Fejsbuk stranica albanske Pravoslavne crkve

Mošti zetskog kralja Jovana Vladimira koje su bile oduzete od strane albanske države i nalazile se u Državnom istorijskom muzeju u Tirani, vraćene su ove nedelje Pravoslavnoj Crkvi u Albaniji.

Mitropolit Elbasana Antonije je mošti sv. Jovana Vladimira dočekao u istoimenom manastiru, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Posle molitve koja je služena u sabornom manastirskom hramu obavljeno je potpisivanje protokola između Ministarstva kulture i Mitropolije Elbasana o povratku ove svetinje Crkvi od strane Države.

Svete mošti je Mitropolitu Antoniju predala lično ministarka kulture Albanije Elva Margariti, zajedno sa direktorom Državnog istorijskog muzeja Albanije Dorijanom Кocijem. Događaju je prisustvovao i predsednik Vlade Albanije Edi Rama.

Zbog svog značaja, manastir Sv. Jovana Vladimira je duhovni centar pravoslavlja u Albaniji, ali i šire, jer ga posećuju pravoslavni iz Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.