Albanian post: Govor Edija Rame na Generalnoj skupštini UN najmoćniji govor za odbranu Kosova, Osmanijeva ne razume njegov nastup

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Koliko Edi Rama zaista pomaže Srbiji, kako tvrdi Vjosa Osmani, videlo se na Generalnoj skupštini UN, na istoj govornici sa koje se svetu obratio predsednik Džo Bajden.

Ramine reči o lažima u izveštaju Dika Martija, o nepravdi i bolu koji je ovaj izveštaj naneo Kosovu i o potrebi da Kosovo što pre dobije svoje sedište u UN, nisu reči koje Srbija želi da čuje.

Ne, pogrešili smo. To su reči za koje Srbija čini sve da ne dozvoli ni da se izgovore. Da je samo četvrtinu tih reči izgovorio neko drugi, makar i u intervjuu za medije, Srbija bi ih odmah najoštrijim jezikom osudila. Ali, iako je Ramin govor prenošen uživo sa najvažnije govornice na svetu, nismo videli ni jednu reakciju Srbije.

Govor Edija Rame u UN imao je četiri logične celine, svaka pažljivo i precizno osmišljena.

U prve dve jedinice govora, Edi je govorio o Ukrajini i Diku Martiju, vezu za koja bi malo ko se usudio da je napravi. U međuvremenu, Edi je poslednje dve celine posvetio otvorenom Balkanu i potrebi priznavanja Kosova.

Za površnu logiku Vjosinih navijača, ovo je kao mešanje soli sa šećerom. Ali, kada se čovek oslobodi mržnje i makar malo ozdravi od kratkovidosti, nema načina da ne prihvati da je govor Edija Rame najmoćniji govor u odbranu Kosova i najantiruskiji govor koji je bilo koji lider albanskih država ikada održao na bilo kom međunarodnom forumu.

Danas se ne možete obratiti predstavnicima zemalja sveta a da ne započnete govor bez razgovora o Ukrajini. Ali prelazak sa Ukrajine na sve rane koje je naneo izveštaj Dika Martija nagovestio je da bi sutra još neki špekulant, skuvan u kuhinjama perverzne ruske mašte, mogao da krene da ocrni čak i titanski otpor Zelenskog. Ko ovo nije shvatio ozbiljno treba da se vrati u školu.

Način na koji je napravljena sinteza čitavog govora, koji je zapečaćen pozivom na priznanje Kosova, stavlja Srbiju u veoma težak položaj.

U drugim okolnostima, odmah bi izašli sa veoma oštrom reakcijom. Ali, s obzirom na Vučićevo „bratstvo” sa Ramom, gotovo je nemoguće da reaguju. A ako ne reaguju onda, ćutke, odobravaju Edijeve teze. I ovo je velika pobeda za sve Albance.

Sada će Vjosa i njoj slični plakati uz idiotske teorije poput one o Vučićevoj manipulaciji Ramom, ali istina je ta da se Srbija danas ne usuđuje da zaoštrava odnose sa Albanijom.

Edi Rama je u poslednjem intervjuu za emisiju „Opinion“, realizovanoj u Njujorku, rekao da se u svojoj politici prema Srbiji rukovodi samo nacionalnim i strateškim interesom Albanije.

Sada kada je Edi Rama odustao od potrebe da nekoga na Kosovu ubeđuje u tok svoje politike, odnosno da u potpunosti poštuje suverenitet Prištine u donošenju odluka, mislimo da će vremenom i narod Kosova započeti da razume potrebe za „bratstvom“ Rame i Vučića.

Vjosa je Ramu nazvala apologetom Vučića, baš kada je održao najupečatljiviji govor o Srbiji na najvećoj pozornici koju su nacije stvorile da bi ljudi razgovarali.

Ovo pogrešno tumačenje potiče iz dva moguća stanja koja se razlikuju samo u pogledu hemijske manifestacije emocije, a ne u smislu proizvodnje podlosti.

Osmanijevoj smeta Rama jer shvata da uopšte ne uspeva da nastupi na njegovom nivou, dakle ima ljubomore. Ili uopšte ne razume njegov nastup, dakle nema znanja.

Povezane vesti:

Rama za Partnerstvo Otvorenog Balkana, ali kaže da je Martijev izveštaj manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova

Rama u UN kritikuje Martijev izveštaj i traži da se sačini nov, poziva Srbiju na priznanje, a Kosovo da uđe u O.Balkan

Vučić u UN: Koja je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.