Aktivista LVV: Priveden sam i ošamaren zbog „Dole Srpska lista“

FOTO: Printscreen video zapisa sa protesta Samoopredeljenje

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Aktivistu Pokreta Samoopredeljenje Besnika Mujecija privela je u četvrtak uveče kosovska policija.

U izjavi za Kohu, Mujeci je objavio da je novčano kažnjen sa 50 evra, nakon što je u blizini zgrade Vlade uzviknuo „dole Srbija i Srpska lista“, a policija kaže da je kažnjen zbog „remećenja javnog reda i mira“, bez davanja dodatnih detalja.

Kazao je da je u policijskoj stanici primio šamar.

„Prolazio sam pored zgrade Vlade, uzviknuo sam ‘Dole Srbija i Srpska lista’, a zatim me je zaustavilo obezbeđenje koje se nalazi u ovoj zgradi. Zatim je policija došla i odvela me. Isti su me saslušali, a jedan od njih me je ošamario. Tada sam dobio kaznu od 50 evra“, rekao je.

Mujeci je najavio da neće podneti žalbu u vezi sa tim slučajem, jer kaže da ne veruje bezbednosnim institucijama u zemlji.

„Nisam imao nameru da otvaram slučaj jer ne verujem bezbednosnim institucijama“, rekao je.

U međuvremenu, u odgovoru policije za Kohu, kaže se da je novčana kazna izrečena zbog remećenja javnog reda i mira.

Policija kaže da bi se zbog zahteva za prekoračenje nadležnosti on trebalo da obrati nadležnim institucijama.

„Osoba B. M. je u pratnji policije i kažnjena zbog remećenja javnog reda i mira. Što se tiče drugog dela gde stranka tvrdi da su zvaničnici prekoračili ovlašćenja, pozivamo stranku da svoju žalbu preda nadležnim institucijama“, navodi se u odgovoru policije.

U opisu prekršaja policije, koji je otkrio Mujeci, stoji da je „pritvoren nakon što su ga zatekli da viče i vređa na trgu“.

„Gore pomenutu osobu kolege su susrele na trgu u 21:20 kako viče i glasno vređa“, navodi se u opisu prekršaja.

Incident se takođe dogodio u sredu kada je kosovskog predsednika, Hašima Tačija, aktivista Samoopredeljenja nazvao lopovom tokom konferencije koju je držao u dvorištu Skupštine Kosova. Obezbeđenje predsednika zaustavilo je aktivisu Verona Hasanija i privelo. Pokret Samoopredeljenje izjavio je da su predsednikovi telohranitelji koristili fizičko nasilje protiv Hasanija, što je on i sam potvrdio. Takođe, na snimku se vidi kako ga jedan od predsednikovih telohranitelja udara.

Povezani članci:

PIK: Uhapšen policijski službenik zbog prekoračenja ovlašćenja

Tačijevo obezbeđenje uhapsilo osobu koja je uzvikivala „O lopove, o lopove“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.