Ako Skupština ne prihvati sporazum o pripajanju Bujanovca, Preševa i Medveđe, podneću ostavku i raspisati referendum

Vučić Tači Han Minhen
Foto:N1

Podneću ostavku ako Skupština ne odobri sporazum sa Srbijom i raspisaću referendum, najavio je sinoć kosovski predsednik Hašim Tači. Uveren je da bi taj referendum dobio zato što preko 75 odsto građana na Kosovu podržava pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

Gostujući u emisiji Raport TV, kosovski predsednik Hašim Tači je poručio da pripajanje Bujanovca, Medveđe i Preševa može biti deo sporzuma sa Srbijom i da u tom slučaju, to neće biti kršenje, već, menjanje Ustava.

“Čak i kritičari ne mogu da kažu da je to kršenje Ustava, Ustav nećemo kršiti, već menjati. Postići ćemo sporazum, predložiti ga Skupštini Kosova koja može da ga usvoji ili ne. Ako se Bujanovac, Medveđa i Preševo po sporazumu pripoje Kosovu, a Skupština Kosova to ne odobri, ja ću podneti ostavku i raspisati referendum,” poručio je Tači večeras u emisiji Report TV, prenosi Gazeta Express.

Smatra da bi na referendumu pobedio jer 99% ljudi iz Bujanovca, Medveđe i Preševa želi da se pripoji Kosovu, dok oko između 75 ili 80 odsto građana na Kosovu dele istu želju.

Negirao je i da bi sporazum mogao da podrazumeva odricanje od dela teritorije Kosova.

Tači je poručio i da je spreman da se odazove na potencijalni poziv Specijalnog suda u Hagu.

Kosovski predsednik je upozorio i da Kosovo nije u poziciji da kaže “ne” SAD.

„Niko nije mislio dа bi Kosovo moglo da ospori sаvet SAD. Kosovo je držаvа u izgrаdnji kojа je u procesu unutrаšnje i spoljne konsolidаcije, kojа nemа luksuz i ne može da kaže ‘Ne’ Sjedinjenim Državama,“ rekаo je on za Report TV, prenosi RTK2.

„Nemojmo misliti dа smo epicentаr svetа, gde bi bili bez podrške Sjedinjenih Američkih Država,“ upitao je predsednik Tači.

On dalje ističe dа bi taksa na robu iz Srbije trebаlo dа bude ukinuta, rekаvši dа, iako je ona na snazi, srpskа robа se ponovo krijumčаri nа Kosovo iz Mаkedonije, Crne Gore i Albаnije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.